Miska czarnej fasoli. Kolorowa przekąska
Miska wypełniona po brzegi zdrowymi smakołykami to doskonały pomysł na wartościowy posiłek lub przekąskę. Przygotowanie zajmie ci dosłownie chwilę.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- Olej rzepakowy do smarowania patelni
- ½ szklanki mrożonych ziaren kukurydzy
- 1 pierś z kurczaka (140 g) bez skóry (opcjonalnie)
- 3 łyżki pokrojonych w kostkę pomidorów
- 2 łyżki krojonej w kostkę czerwonej cebuli
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z limonki
- 1½ łyżeczki oraz 2 łyżki świeżo siekanej kolendry
- ½ łyżeczki drobno siekanej papryczki jalapeño (bez struktur wewnętrznych i nasion)
- Szczypta mielonego kminu rzymskiego
- Szczypta grubej soli
- 1 szklanka gotowanego brązowego ryżu
- 1 szklanka czarnej fasoli z puszki, opłukanej i odcedzonej
- ½ awokado, pokrojone w plastry, oraz ½ szklanki przygotowanego wcześniej guacamole
- ¼ szklanki tartego sera cheddar
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Delikatnie nasmaruj blachę i rozłóż na niej kukurydzę. Piecz ją na złoty kolor, czyli przez około 15 minut. W tym czasie rozgrzej patelnię grillową na średnio dużym ogniu lub ustaw zewnętrzny grill na średnią temperaturę. Jeśli zamierzasz podać kurczaka, umieść go na grillu i opiekaj po 2–3 minuty z każdej strony lub do momentu, w którym mięso przestanie mieć różowy kolor. Pokrój kurczaka w kostkę. W małej misce wymieszaj kukurydzę, pomidory i cebulę z sokiem z limonki, 1½ łyżeczki kolendry, jalapeño, kminem rzymskim oraz solą. Rozdziel ryż, fasolę i kurczaka (jeśli go podajesz), a także sos na bazie kukurydzy oraz awokado na dwa talerze. Z wierzchu posyp całość serem i udekoruj pozostałymi 2 łyżkami kolendry.
Więcej przeczytasz w książce "Moc na talerzu"
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze