Kurczak z ryżem. Klasyka chińskiej kuchni, która nigdy się nie nudzi
Smażony ryż z filetem z kurczaka i chrupkimi warzywami to wdzięczne danie, które można modyfikować, zmieniając rodzaj warzyw lub dodając jajko czy tofu zamiast mięsa. Ta wycieczka w głąb Azji zawsze smakuje pysznie, a kurczak z ryżem pokocha cała rodzina.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: |
- 100 g ryżu jaśminowego, ugotowanego na sypko
- 400 g fileta z kurczaka, pokrojonego w długie paski
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 marchewki, pokrojonej w zapałkę (julienne)
- 0,5 pora, posiekanego w półplasterki
- 3 liście kapusty pekińskiej, posiekanej w paski
- 0,5 czerwonej papryki, pokrojonej w cienkie paski
- pęczek dymki
- olej
- przyprawy: 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz, szczypta chili w proszku
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka ostrego sosu Srirarcha lub koncentratu pomidorowego
- Filet z kurczaka doprawić solą, chili i pieprzem, a także sosem sojowym i ostrygowym.
- Oprószyć mięso mąką ziemniaczaną, a na patelni (lub w woku) rozgrzać niewielką ilość oleju.
- Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulę i pora, a gdy zmiękną – czosnek. Przemieszać i zdjąć z patelni.
- Na miejsce cebuli, pora i czosnku wrzucić kurczaka i obsmażyć krótko na dużym ogniu. Po około minucie odsunąć mięso na bok i wrzucić marchewkę.
- Smażyć około 2 minuty, a następnie dodać paprykę i kapustę pekińską. Smażyć kilka minut, aż kapusta nieco zmięknie (ale musi pozostać chrupiąca).
- Do warzyw dołożyć usmażonego pora z cebulą i wlać ostry sos z papryczek lub dodać koncentrat, 1 łyżkę wody rozrobionej z cukrem i ocet ryżowy.
- Wrzucić ugotowany ryż i wymieszać wszystko dokładnie.
- Podgrzewać jeszcze przez 1-2 minuty na dużym ogniu, a następnie zdjąć wok z palnika i posypać potrawę posiekaną dymką.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl:external}
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze