Kurczak z ryżem. Klasyka chińskiej kuchni, która nigdy się nie nudzi

Smażony ryż z filetem z kurczaka i chrupkimi warzywami to wdzięczne danie, które można modyfikować, zmieniając rodzaj warzyw lub dodając jajko czy tofu zamiast mięsa. Ta wycieczka w głąb Azji zawsze smakuje pysznie, a kurczak z ryżem pokocha cała rodzina.

Kurczak z ryżemKurczak z ryżem
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 100 g ryżu jaśminowego, ugotowanego na sypko
  • 400 g fileta z kurczaka, pokrojonego w długie paski
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 marchewki, pokrojonej w zapałkę (julienne)
  • 0,5 pora, posiekanego w półplasterki
  • 3 liście kapusty pekińskiej, posiekanej w paski
  • 0,5 czerwonej papryki, pokrojonej w cienkie paski
  • pęczek dymki
  • olej
  • przyprawy: 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz, szczypta chili w proszku
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka ostrego sosu Srirarcha lub koncentratu pomidorowego

Przepis

  • Filet z kurczaka doprawić solą, chili i pieprzem, a także sosem sojowym i ostrygowym.
  • Oprószyć mięso mąką ziemniaczaną, a na patelni (lub w woku) rozgrzać niewielką ilość oleju.
  • Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulę i pora, a gdy zmiękną – czosnek. Przemieszać i zdjąć z patelni.
  • Na miejsce cebuli, pora i czosnku wrzucić kurczaka i obsmażyć krótko na dużym ogniu. Po około minucie odsunąć mięso na bok i wrzucić marchewkę.
  • Smażyć około 2 minuty, a następnie dodać paprykę i kapustę pekińską. Smażyć kilka minut, aż kapusta nieco zmięknie (ale musi pozostać chrupiąca).
  • Do warzyw dołożyć usmażonego pora z cebulą i wlać ostry sos z papryczek lub dodać koncentrat, 1 łyżkę wody rozrobionej z cukrem i ocet ryżowy.
  • Wrzucić ugotowany ryż i wymieszać wszystko dokładnie.
  • Podgrzewać jeszcze przez 1-2 minuty na dużym ogniu, a następnie zdjąć wok z palnika i posypać potrawę posiekaną dymką.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu