Trwa ładowanie...
dg34x0x
16-12-2020 14:56

Kurczak z ryżem. Klasyka chińskiej kuchni, która nigdy się nie nudzi

Przepis

Smażony ryż z filetem z kurczaka i chrupkimi warzywami to wdzięczne danie, które można modyfikować, zmieniając rodzaj warzyw lub dodając jajko czy tofu zamiast mięsa. Ta wycieczka w głąb Azji zawsze smakuje pysznie, a kurczak z ryżem pokocha cała rodzina.

dg34x0x
5.0
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 100 g ryżu jaśminowego, ugotowanego na sypko
  • 400 g fileta z kurczaka, pokrojonego w długie paski
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 marchewki, pokrojonej w zapałkę (julienne)
  • 0,5 pora, posiekanego w półplasterki
  • 3 liście kapusty pekińskiej, posiekanej w paski
  • 0,5 czerwonej papryki, pokrojonej w cienkie paski
  • pęczek dymki
  • olej
  • przyprawy: 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz, szczypta chili w proszku
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka ostrego sosu Srirarcha lub koncentratu pomidorowego
Przepis
  • Filet z kurczaka doprawić solą, chili i pieprzem, a także sosem sojowym i ostrygowym.
  • Oprószyć mięso mąką ziemniaczaną, a na patelni (lub w woku) rozgrzać niewielką ilość oleju.
  • Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulę i pora, a gdy zmiękną – czosnek. Przemieszać i zdjąć z patelni.
  • Na miejsce cebuli, pora i czosnku wrzucić kurczaka i obsmażyć krótko na dużym ogniu. Po około minucie odsunąć mięso na bok i wrzucić marchewkę.
  • Smażyć około 2 minuty, a następnie dodać paprykę i kapustę pekińską. Smażyć kilka minut, aż kapusta nieco zmięknie (ale musi pozostać chrupiąca).
  • Do warzyw dołożyć usmażonego pora z cebulą i wlać ostry sos z papryczek lub dodać koncentrat, 1 łyżkę wody rozrobionej z cukrem i ocet ryżowy.
  • Wrzucić ugotowany ryż i wymieszać wszystko dokładnie.
  • Podgrzewać jeszcze przez 1-2 minuty na dużym ogniu, a następnie zdjąć wok z palnika i posypać potrawę posiekaną dymką.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl​​​​​​​​:external}​​​​​​​

Kurczak z ryżem. Klasyka chińskiej kuchni, która nigdy się nie nudzi
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dg34x0x
dg34x0x
dg34x0x
dg34x0x
Więcej tematów
dg34x0x

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj