Kurczak z ryżem. Klasyka chińskiej kuchni, która nigdy się nie nudzi

Smażony ryż z filetem z kurczaka i chrupkimi warzywami to wdzięczne danie, które można modyfikować, zmieniając rodzaj warzyw lub dodając jajko czy tofu zamiast mięsa. Ta wycieczka w głąb Azji zawsze smakuje pysznie, a kurczak z ryżem pokocha cała rodzina.

Kurczak z ryżemKurczak z ryżem
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 100 g ryżu jaśminowego, ugotowanego na sypko
  • 400 g fileta z kurczaka, pokrojonego w długie paski
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 marchewki, pokrojonej w zapałkę (julienne)
  • 0,5 pora, posiekanego w półplasterki
  • 3 liście kapusty pekińskiej, posiekanej w paski
  • 0,5 czerwonej papryki, pokrojonej w cienkie paski
  • pęczek dymki
  • olej
  • przyprawy: 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz, szczypta chili w proszku
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka ostrego sosu Srirarcha lub koncentratu pomidorowego

Przepis

  • Filet z kurczaka doprawić solą, chili i pieprzem, a także sosem sojowym i ostrygowym.
  • Oprószyć mięso mąką ziemniaczaną, a na patelni (lub w woku) rozgrzać niewielką ilość oleju.
  • Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulę i pora, a gdy zmiękną – czosnek. Przemieszać i zdjąć z patelni.
  • Na miejsce cebuli, pora i czosnku wrzucić kurczaka i obsmażyć krótko na dużym ogniu. Po około minucie odsunąć mięso na bok i wrzucić marchewkę.
  • Smażyć około 2 minuty, a następnie dodać paprykę i kapustę pekińską. Smażyć kilka minut, aż kapusta nieco zmięknie (ale musi pozostać chrupiąca).
  • Do warzyw dołożyć usmażonego pora z cebulą i wlać ostry sos z papryczek lub dodać koncentrat, 1 łyżkę wody rozrobionej z cukrem i ocet ryżowy.
  • Wrzucić ugotowany ryż i wymieszać wszystko dokładnie.
  • Podgrzewać jeszcze przez 1-2 minuty na dużym ogniu, a następnie zdjąć wok z palnika i posypać potrawę posiekaną dymką.
Wybrane dla Ciebie
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką