Trwa ładowanie...
d1uvddf
d1uvddf

Burgery jagnięce z sałatką z kuskusu, ogórkiem i ziołami

Przepis

"Te burgery jagnięce z grilla są pełne śródziemnomorskich smaków. Jagnięcina z ostrą papryką, serem feta, ziołami i skórką cytrusową jest naprawdę znakomita! Można zastąpić ją wołowiną, ale moim zdaniem to właśnie młode jagnięce mięso przypomina słoneczne wakacje w Grecji lub Chorwacji" - pisze Anna, autorka bloga "Kuchennymi drzwiami".

2.3
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
Burgery jagnięce z sałatką z kuskusu, ogórkiem i ziołami
Kuchennymi Drzwiami
Składniki

Na 6 burgerów:

  • 500 g mielonej jagnięciny
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 łyżka świeżych liści mięty
  • 5- 6 świeżych liści bazylii
  • 1 czerwona papryczka jalapeño
  • 2 ząbki czosnku
  • skórka z 1/2 limonki (cytryny) bio
  • 1 szklanka sera feta pokruszonego

Sałatka z kuskusu:

  • 1 szklanka kaszy kuskus
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 zielony ogórek eko
  • 1/2 pęczka kopru
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 dymki
  • sok i skórka z połowy limonki (cytryny) bio
  • sól i pieprz do smaku
Przepis

Burgery:

  • Najpierw odetnij czerwoną łodygę papryki jalapeño, usuń nasiona i odłóż na bok.
  • W średniej wielkości misce umieść zmieloną jagnięcinę, sól, pieprz i oregano. Wymieszaj, aby połączyć wszystkie składniki.
  • Bazylię, pietruszkę i miętę, jalapeño, ząbki czosnku i skórkę z 1/2 limonki włóż do kielicha blendera. Zmiksuj za pomocą kilku impulsów, aby je rozdrobnić i dodaj do jagnięciny. Dodaj drobno pokruszoną fetę, wymieszaj i uformuj 6 burgerów.
  • Rozgrzej grill lub patelnię grillową, posmaruj oliwą i grilluj burgery przez 3 minuty z jednej strony. Odwróć je i grilluj kolejne 4 minuty pod przykryciem. Odkryj i grilluj jeszcze 1 minutę.
  • Zdejmij je z grilla i zostaw, aby mięso odpoczęło przez 10 minut.

Sałatka

  • Kuskus wypłucz na sicie, odsącz i przełóż do miski. Zalej wrzątkiem 1/2 cm ponad powierzchnię kaszy, dodaj oliwę i przykryj.
  • Ogórek, dymki, natkę i koper umyj. Ogórek pokrój w kostkę razem ze skórą ( jest eko!), dymkę, natkę i koper posiekaj.
  • Wymieszaj kus kus, dodaj ogórek, natkę, koper i skórkę z limonki.
  • Dopraw solą i pieprzem, skrop sokiem z limonki i wymieszaj. Podawaj z burgerami.

Zobacz też: wieniec na zakwasie

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Burgery jagnięce z sałatką z kuskusu, ogórkiem i ziołami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
d1uvddf
d1uvddf
d1uvddf
d1uvddf
d1uvddf