Burgery jagnięce z sałatką z kuskusu, ogórkiem i ziołami

"Te burgery jagnięce z grilla są pełne śródziemnomorskich smaków. Jagnięcina z ostrą papryką, serem feta, ziołami i skórką cytrusową jest naprawdę znakomita! Można zastąpić ją wołowiną, ale moim zdaniem to właśnie młode jagnięce mięso przypomina słoneczne wakacje w Grecji lub Chorwacji" - pisze Anna, autorka bloga "Kuchennymi drzwiami".

Burgery jagnięce z sałatką z kuskusu, ogórkiem i ziołamiBurgery jagnięce z sałatką z kuskusu, ogórkiem i ziołami
Anna Kamińska

Na 6 burgerów:

  • 500 g mielonej jagnięciny
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 łyżka świeżych liści mięty
  • 5- 6 świeżych liści bazylii
  • 1 czerwona papryczka jalapeño
  • 2 ząbki czosnku
  • skórka z 1/2 limonki (cytryny) bio
  • 1 szklanka sera feta pokruszonego

Sałatka z kuskusu:

  • 1 szklanka kaszy kuskus
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 zielony ogórek eko
  • 1/2 pęczka kopru
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 dymki
  • sok i skórka z połowy limonki (cytryny) bio
  • sól i pieprz do smaku

Burgery:

  • Najpierw odetnij czerwoną łodygę papryki jalapeño, usuń nasiona i odłóż na bok.
  • W średniej wielkości misce umieść zmieloną jagnięcinę, sól, pieprz i oregano. Wymieszaj, aby połączyć wszystkie składniki.
  • Bazylię, pietruszkę i miętę, jalapeño, ząbki czosnku i skórkę z 1/2 limonki włóż do kielicha blendera. Zmiksuj za pomocą kilku impulsów, aby je rozdrobnić i dodaj do jagnięciny. Dodaj drobno pokruszoną fetę, wymieszaj i uformuj 6 burgerów.
  • Rozgrzej grill lub patelnię grillową, posmaruj oliwą i grilluj burgery przez 3 minuty z jednej strony. Odwróć je i grilluj kolejne 4 minuty pod przykryciem. Odkryj i grilluj jeszcze 1 minutę.
  • Zdejmij je z grilla i zostaw, aby mięso odpoczęło przez 10 minut.

Sałatka

  • Kuskus wypłucz na sicie, odsącz i przełóż do miski. Zalej wrzątkiem 1/2 cm ponad powierzchnię kaszy, dodaj oliwę i przykryj.
  • Ogórek, dymki, natkę i koper umyj. Ogórek pokrój w kostkę razem ze skórą ( jest eko!), dymkę, natkę i koper posiekaj.
  • Wymieszaj kus kus, dodaj ogórek, natkę, koper i skórkę z limonki.
  • Dopraw solą i pieprzem, skrop sokiem z limonki i wymieszaj. Podawaj z burgerami.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości