Oregano (lebiodka pospolita) - właściwości i zastosowanie przyprawy

Oregano to przyprawa, którą dodaje się do wielu popularnych dań. Nikt chyba nie wyobraża sobie tradycyjnej pizzy lub spaghetti z sosem bolognese bez tego aromatycznego zioła. Historia jego użycia sięga najdawniejszych czasów. Już starożytni Grecy wiedzieli, że oregano nie tylko poprawia smak potraw, ale wykazuje też działanie lecznicze. Dziś ziele stosuje się m.in. przy niestrawności oraz bólach żołądkowych. Poznaj wszystkie właściwości i zastosowania aromatycznego oregano!

Oregano to popularna przyprawa w kuchni włoskiej
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Oregano to jedna z najstarszych roślin używanych do produkcji przypraw oraz środków leczniczych. O pozytywnym wpływie zioła na ludzki organizm wspominali w swoich pracach już Arystoteles oraz Hipokrates.

Słynni greccy uczeni za pomocą oregano zwalczali między innymi bóle reumatyczne, biegunki oraz choroby skóry. Roślina była również dobrze znana w średniowieczu, gdzie używano jej chociażby do ochrony przed czarami.

Obraz
© Pixabay

Nazywane czasem "dzikim majerankiem" oregano obecnie wykorzystywane jest jako aromatyczny dodatek do wielu dań, szczególnie o południowoeuropejskim rodowodzie. Cały czas jednak ziele znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej – za jego pomocą leczy się wiele uciążliwych dolegliwości.

Oregano – jak rośnie?

Termin "oregano" to potoczna nazwa zioła lebiodki pospolitej (łac. Origanum vulgare). Ta wieloletnia roślina z rodziny jasnotowatych występuje naturalnie w zachodniej Azji, południowej Europie oraz północnej Aryce. Uprawy oregano spotkać można w wielu krajach całego świata, w tym także w Polsce.

Dzika lebiodka pospolita najczęściej wyrasta na terenach nadrzecznych, w widnych lasach liściastych oraz na górskich zboczach. Ziele preferuje suchy i gorący klimat, jednak bez problemu dojrzewa ono także w innych środowiskach. Wysiew oregano następują wczesną wiosną – nasiona rośliny najlepiej umieścić w suchej glebie wystawionej na promienie słoneczne.

Obraz
© Pixabay

Lebiodka pospolita osiąga wysokość około 80 centymetrów. Posiada ona prostą i sztywną łodygę, którą porastają owalne listki ze słabo poszarpanymi krawędziami. Zarówno łodyga, jak i liście wydzielają intensywny i przyjemny aromat. Roślina kwitnie od lipca do września. Wypuszcza wówczas dość pokaźny kwiat o jasnoróżowej barwie. Co ciekawe, lebiodka pospolita jest jednym z wielu występujących na świecie gatunków oregano. Szacuje się, że ziele to posiada nawet 40 odmian!

Oregano - jak smakuje i do czego dodać?

Najbardziej cenioną przez kucharzy częścią oregano są oczywiście liście zioła. Wykorzystuje się je zarówno świeże po zerwaniu oraz drobno pokrojone i ususzone (te drugie cechują się intensywniejszym smakiem). Oregano stanowi jeden ze znaków rozpoznawczych kuchni włoskiej.

Przyprawa ta nadaje unikatowego aromatu oraz smaku takim specjałom, jak pizza, spaghetti bolognese, spaghetti carbonara oraz lasagne. Ziele powszechnie jest stosowane także w kuchni greckiej – warto dodać je np. do tradycyjnej sałatki, mousaki czy faszerowanych papryk (gemista).

Oregano bardzo często spotyka się również w daniach rodem z Hiszpanii, Portugalii, Turcji, Egiptu, Syrii i niektórych krajów Ameryki Południowej. Przyprawa dobrze komponuje się z niemal każdym typem dań. Doskonale nada się ona do podkreślenia smaku i aromatu zup (np. pomidorowej)
, potraw
wegetariańskich, drobiowych, wołowych i cielęcych.

Obraz
© Pixabay

Suszone ziele bardzo dobrze smakuje w sosach gulaszowych. Często zdarza się, że oregano przyprawia się likiery i nalewki alkoholowe.

Oregano w kuchni

• Pizza
• Spaghetti carbonara
• Spaghetti bolognese
• Lasagne
• Leczo
• Fasolka po bretońsku
• Sałatka grecka
• Mousaka
Gyros
• Zupa pomidorowa
• Potrawka z kurczaka
Naleśniki z mięsem
• Tarta ze szpinakiem
• Schab pieczony w ziołach

Oregano - właściwości lecznicze

Lebiodka pospolita wykazuje przede wszystkim korzystne działanie dla układu trawiennego człowieka. Ziele wspomaga produkcję soków żołądkowych, niweluje wzdęcia i nadmiar gazów w jelitach, przynosi ukojenie przy bólach żołądkowych, zwalcza zgagę oraz niestrawność.

Wraz z innymi roślinami leczniczymi oregano wykorzystuje się do przygotowywania naparów, mających wspomóc leczenie wrzodów żołądka i niedoczynności wątroby. Ziele ma także dobry wpływ na kondycję skóry – przyspiesza gojenie ran i niweluje uczucie swędzenia.

Oprócz tego oregano stosowane jest do leczenia infekcji górnych dróg oddechowych, układu moczowego, zbicia gorączki i pozbycia się wirusa opryszczki. Zdrowotne właściwości rośliny wynikają z zawartych w niej korzystnych dla naszego zdrowia substancji – m.in. witamin A, C, E, K, cynku, potasu, błonnika oraz olejku bogatego w kwas kawowy, kwas ursolowy, garbniki, tymol i karwakol.

Czy wiesz, że…?

1. Oregano wykorzystywane jest również do wytwarzania kosmetyków, płynów do płukania jamy ustnej oraz perfum.

2. Nazwa "origanum" prawdopodobnie oznaczało pierwotnie majeranek. Ten łaciński termin wziął się zapewne z języka greckiego, w którym funkcjonowało jako „ostre zioło”.

3. Dawniej roślinę wykorzystywano do barwienia tkanin na czarno.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟