Burger z kurczakiem teriyaki
Maori Murota dorastała w Tokio, a do napisania tej książki zainspirowały ją wspomnienia z dzieciństwa. W książce znajdziecie sto oryginalnych receptur na japońskie dania. naszym faworytem jest przepis na burgera z soczystym kurczakiem teriyaki.
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
Kurczak teriyaki:
- 4 udka z kurczaka bez kości
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki mirinu
- 1 łyżeczka miodu
- mąka
Coleslaw:
- ¼ główki czerwonej kapusty
- ½ obranej marchewki
- ⅛ czerwonej cebuli
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka majonezu
Dodatki:
- ½ czerwonej cebuli, przekrojonej na pół i pokrojonej na cienkie plasterki
- kilka listków sałaty lodowej
- 3 łyżeczki ketchupu
- 4 czubate łyżki majonezu
- 4 bułki do hamburgerów, przekrojone na połówki
- Przygotuj kurczaka teriyaki. Wymieszaj sos sojowy, mirin i miód w niewielkiej misce. Oprósz kurczaka mąką. Rozgrzej na patelni 1 łyżkę oleju, smaż kurczaka z każdej strony przez 3 minuty, a następnie wlej na patelnię sos.
- Doprowadź do wrzenia, by zgęstniał. Wymieszaj, aby dokładnie obtoczyć kurczaka w sosie. Pokrój kapustę, marchewkę i czerwoną cebulę na cienkie paseczki. Wymieszaj z pozostałymi składnikami sałatki.
- Opiecz bułki w piekarniku. Układaj składniki w kolejności: spód bułki, sałata, majonez, kurczak, coleslaw, cebula, ketchup i górna część bułki.
Przepis pochodzi z książki Maori Muroty "Tokio. Kultowe przepisy"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze