Kuchnia japońska
W Japonii spożywanie posiłków jest związane ze szczególną ceremonią. Japończycy przykładają wagę nie tylko do smaku, ale także do wyglądu potraw i sposobu podania. Znaczenie ma również zapach i wrażenia dotykowe. Potrawy japońskie charakteryzują się prostotą. Ideą kuchni japońskiej jest ograniczenie ingerencji człowieka w przygotowanie potraw do minimum i zachowanie naturalnego smaku spożywanego jedzenia. Bardzo ważne są w niej świeże składniki. Obowiązkowym elementem posiłków jest zawsze ryż i zupa. Japończycy, podobnie jak Europejczycy, spożywają trzy posiłki dziennie.
Kuchnia japońska jest świeża i lekka. Używa się w niej śladowej ilości tłuszczu. Opiera się głównie na potrawach z ryb, owoców morza i warzyw. Również w kwestii przypraw mieszkańcy Japonii stawiają na prostotę. Rezygnują z intensywnych smaków a dania dopieszczają jedynie pieprzem, solą, cukrem, sosem sojowym, wasabi (japoński chrzan) i mirin, czyli słodką sake.
W Kraju Kwitnącej Wiśni dania dzieli się według sposobu przyrządzania. Namasumono, to wszystkie pozycje, które są przygotowywane na zimno i nie są poddawane obróbce cieplnej. Nazwą nimono, określa się dania gotowane, w których skład wchodzą zupy, potrawki z ryb, owoców morza i warzyw oraz to, co gotuje się na parze. Kolejną kategorią są teppanyaki, czyli pozycje grillowane na specjalnym stole lub płycie. Do agemono zalicza się tempura, a do yakimono ryby, owoce morza czy mięso pieczone na ruszcie lub podgrzewanym węglem drzewnym grillu. Japończycy mają też oddzielną grupę, w której zawierają się pikle – tsukemono oraz sałatki – sunomono. Do gohanmono należą potrawy z ryżu, ale oddzielną i najbardziej powszechną kategorią, a zarazem daniem, jest sushi.
Sushi jest potrawą składającą się z ryżu, który po ugotowaniu jest doprawiany octem ryżowym, cukrem i solą, oraz dodatków w postaci ryb, owoców morza, glonów czy warzyw. Sushi podaje się z sosem sojowym i wasabi a także plastrami marynowanego imbiru, który ma działanie przeciwbakteryjne i neutralizuje posmak poprzedniego kawałka. Innymi znanymi potrawami jest też zupa ramen i miso.