Krewetki w tempurze. Pomysł na niebanalną przekąskę
Tempura jest chyba najpopularniejszym rodzajem fast-foodu w Japonii. To typ ciasta smażonego na głębokim oleju, które skrywa smakowitą niespodziankę – krewetki, rybę, warzywa. Tempura pozwoli przekonać do krewetek nawet największych sceptyków.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Okazja: |
Ciasto
- 0,5 litra zimnej wody mineralnej
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki skrobi ziemniaczanej
- 2 żółtka
- przyprawy: szczypta soli i szczypta chilli
- olej ryżowy (lub z pestek winogron) do smażenia
- ok. 20-25 surowych krewetek tygrysich, obranych i wypatroszonych, z pozostawionym ogonkiem
- W misce wymieszać niedbale składniki na ciasto – mogą być grudki, jest to nawet pożądane. Konsystencja ciasta powinna przypominać gęstą śmietanę.
- W dużym rondlu o szerokim dnie rozgrzać olej – około 2 l. Jego temperatura powinna sięgać 170 stopni Celsjusza.
- Każdą krewetkę należy chwytać za pozostawiony ogonek i zanurzać w cieście, a następnie szybko wkładać na olej.
- Smażyć krewetki partiami, pilnując, by temperatura oleju nie spadała, każdą po maksymalnie 3 minuty.
- Wyciągać krewetki z garnka i układać na papierowym ręczniku, by odsączyć je z tłuszczu.
Krewetki można podawać z dowolnymi sosami: sojowym, słodkim z chilli, czosnkowym. W tempurze można przygotować także kawałki tofu czy cukinię, marchew, brokuła.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl:external}
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze