Krewetki w tempurze. Pomysł na niebanalną przekąskę

Tempura jest chyba najpopularniejszym rodzajem fast-foodu w Japonii. To typ ciasta smażonego na głębokim oleju, które skrywa smakowitą niespodziankę – krewetki, rybę, warzywa. Tempura pozwoli przekonać do krewetek nawet największych sceptyków.

Krewetki w tempurzeKrewetki w tempurze
oprac. Karolina Rozmus

Ciasto

  • 0,5 litra zimnej wody mineralnej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • przyprawy: szczypta soli i szczypta chilli
  • olej ryżowy (lub z pestek winogron) do smażenia

Składniki

  • ok. 20-25 surowych krewetek tygrysich, obranych i wypatroszonych, z pozostawionym ogonkiem

Przepis

  • W misce wymieszać niedbale składniki na ciasto – mogą być grudki, jest to nawet pożądane. Konsystencja ciasta powinna przypominać gęstą śmietanę.
  • W dużym rondlu o szerokim dnie rozgrzać olej – około 2 l. Jego temperatura powinna sięgać 170 stopni Celsjusza.
  • Każdą krewetkę należy chwytać za pozostawiony ogonek i zanurzać w cieście, a następnie szybko wkładać na olej.
  • Smażyć krewetki partiami, pilnując, by temperatura oleju nie spadała, każdą po maksymalnie 3 minuty.
  • Wyciągać krewetki z garnka i układać na papierowym ręczniku, by odsączyć je z tłuszczu.

Przepis

Krewetki można podawać z dowolnymi sosami: sojowym, słodkim z chilli, czosnkowym. W tempurze można przygotować także kawałki tofu czy cukinię, marchew, brokuła.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru