Trwa ładowanie...
d2ub15n
16-12-2020 16:00

Krewetki w tempurze. Pomysł na niebanalną przekąskę

Przepis

Tempura jest chyba najpopularniejszym rodzajem fast-foodu w Japonii. To typ ciasta smażonego na głębokim oleju, które skrywa smakowitą niespodziankę – krewetki, rybę, warzywa. Tempura pozwoli przekonać do krewetek nawet największych sceptyków.

d2ub15n
3.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki

Ciasto

  • 0,5 litra zimnej wody mineralnej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • przyprawy: szczypta soli i szczypta chilli
  • olej ryżowy (lub z pestek winogron) do smażenia
  • ok. 20-25 surowych krewetek tygrysich, obranych i wypatroszonych, z pozostawionym ogonkiem
Przepis
  • W misce wymieszać niedbale składniki na ciasto – mogą być grudki, jest to nawet pożądane. Konsystencja ciasta powinna przypominać gęstą śmietanę.
  • W dużym rondlu o szerokim dnie rozgrzać olej – około 2 l. Jego temperatura powinna sięgać 170 stopni Celsjusza.
  • Każdą krewetkę należy chwytać za pozostawiony ogonek i zanurzać w cieście, a następnie szybko wkładać na olej.
  • Smażyć krewetki partiami, pilnując, by temperatura oleju nie spadała, każdą po maksymalnie 3 minuty.
  • Wyciągać krewetki z garnka i układać na papierowym ręczniku, by odsączyć je z tłuszczu.

Krewetki można podawać z dowolnymi sosami: sojowym, słodkim z chilli, czosnkowym. W tempurze można przygotować także kawałki tofu czy cukinię, marchew, brokuła.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl​​​​​​​​:external}​​​​​​​

Krewetki w tempurze. Pomysł na niebanalną przekąskę
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
2
Share
d2ub15n

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2ub15n
d2ub15n
d2ub15n
d2ub15n
Więcej tematów
d2ub15n