Trwa ładowanie...
d18ap0v
Katarzyna Gileta

Makaron w azjatyckim stylu

Przepis

Soba to japoński makaron z mąki gryczanej. Niektórzy twierdzą, że smakuje jak tektura. Wystarczy jednak łyżka sosu sojowego do wody, by stał się pyszny. Sprawdza się w wielu daniach inspirowanych kuchnią azjatycką. Można go dodawać do zup, sałatek, świetnie komponuje się ze smażonymi warzywami. Jest smaczny i pożywny.

d18ap0v
4.5
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Źródło: 123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Składniki
  • 200 g makaronu soba,
  • 1 marchewka,
  • 1 szklanka zielonego groszku,
  • 0,5 czerwonej papryki,
  • 0,5 żółtej papryki,
  • 1 czerwona cebula,
  • szczypiorek,
  • garść sezamu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sos sojowy,
  • słodka papryka w proszku,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.
Przepis

Porcję makaronu ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Do wody dodaj łyżkę sosu sojowego. Warzywa pokrój w cienkie słupki, cebulę w piórka. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmaż warzywa, dopraw sosem sojowym, pieprzem i słodką papryką. Jak już nieco zmiękną, dodaj makaron i wymieszaj. Sezam upraż na suchej patelni. Szczypiorek posiekaj. Przed podaniem posyp sezamem i szczypiorkiem.

Polecamy wideo: Japońska kanapka ryżowa

Makaron w azjatyckim stylu
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

7
6
Share
d18ap0v
d18ap0v
d18ap0v
d18ap0v
d18ap0v
Więcej tematów
d18ap0v