Makaron w azjatyckim stylu

Soba to japoński makaron z mąki gryczanej. Niektórzy twierdzą, że smakuje jak tektura. Wystarczy jednak łyżka sosu sojowego do wody, by stał się pyszny. Sprawdza się w wielu daniach inspirowanych kuchnią azjatycką. Można go dodawać do zup, sałatek, świetnie komponuje się ze smażonymi warzywami. Jest smaczny i pożywny.

Makaron w azjatyckim styluMakaron w azjatyckim stylu
Katarzyna Gileta

Składniki

  • 200 g makaronu soba,
  • 1 marchewka,
  • 1 szklanka zielonego groszku,
  • 0,5 czerwonej papryki,
  • 0,5 żółtej papryki,
  • 1 czerwona cebula,
  • szczypiorek,
  • garść sezamu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sos sojowy,
  • słodka papryka w proszku,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Przepis

Porcję makaronu ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Do wody dodaj łyżkę sosu sojowego. Warzywa pokrój w cienkie słupki, cebulę w piórka. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmaż warzywa, dopraw sosem sojowym, pieprzem i słodką papryką. Jak już nieco zmiękną, dodaj makaron i wymieszaj. Sezam upraż na suchej patelni. Szczypiorek posiekaj. Przed podaniem posyp sezamem i szczypiorkiem.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę