Makaron w azjatyckim stylu
Soba to japoński makaron z mąki gryczanej. Niektórzy twierdzą, że smakuje jak tektura. Wystarczy jednak łyżka sosu sojowego do wody, by stał się pyszny. Sprawdza się w wielu daniach inspirowanych kuchnią azjatycką. Można go dodawać do zup, sałatek, świetnie komponuje się ze smażonymi warzywami. Jest smaczny i pożywny.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 200 g makaronu soba,
- 1 marchewka,
- 1 szklanka zielonego groszku,
- 0,5 czerwonej papryki,
- 0,5 żółtej papryki,
- 1 czerwona cebula,
- szczypiorek,
- garść sezamu,
- 1 ząbek czosnku,
- sos sojowy,
- słodka papryka w proszku,
- pieprz,
- olej do smażenia.
Porcję makaronu ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Do wody dodaj łyżkę sosu sojowego. Warzywa pokrój w cienkie słupki, cebulę w piórka. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmaż warzywa, dopraw sosem sojowym, pieprzem i słodką papryką. Jak już nieco zmiękną, dodaj makaron i wymieszaj. Sezam upraż na suchej patelni. Szczypiorek posiekaj. Przed podaniem posyp sezamem i szczypiorkiem.
Polecamy wideo: Japońska kanapka ryżowa
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze