Dorayaki japońskie naleśniki z nadzieniem

"Tokio. Kultowe przepisy" to nie tylko dziesiątki pysznych, łatwych do wykonania receptur, lecz także barwny kulinarny przewodnik po stolicy Japonii. Wypróbujcie koniecznie przepyszne japońskie naleśniki z nadzieniem. Będą idealne na śniadanie lub słodki podwieczorek.

Dorayaki japońskie naleśniki z nadzieniemDorayaki japońskie naleśniki z nadzieniem
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 3 jajka
  • 140 g cukru
  • 1 łyżka mirinu
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka sody oczyszczonej + 3 łyżki wody
  • 180 g mąki (na ciasto)
  • 3 łyżki wody
  • 400 g tsubuan (pasta z czerwonej fasoli)
  • olej słonecznikowy

Przepis

  • Wymieszaj sodę z 3 łyżkami wody. Do miski wbij jajka, dodaj cukier, miód i mirin. Ubij na pianę, dodaj sodę z wodą i wymieszaj. Dodaj mąkę i zamieszaj szpatułką. Pozostaw na 30 minut. Dodaj do masy 3 łyżki wody i dokładnie wymieszaj.
  • Patelnię rozgrzej na średnim ogniu. Zmniejsz płomień i natłuść patelnię za pomocą nasączonego olejem ręcznika papierowego.
  • Wylej na patelnię ⅔ chochelki ciasta, by otrzymać naleśnik o średnicy około 9 cm. Smaż, dopóki na powierzchni nie pojawią się pęcherzyki. Odwróć naleśnik i smaż przez 1 minutę.
  • Usmaż 16 naleśników (jeśli masz większą patelnię, możesz smażyć kilka naleśników jednocześnie). Naleśniki należy natychmiast po usmażeniu przykryć folią spożywczą, by nie wyschły. Przygotuj "kanapki" z dwóch naleśników wypełnionych 50 g tsubuan.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości