Trwa ładowanie...
d18t3ux
oprac. Katarzyna Gileta
25-08-2021 08:50

Dorayaki japońskie naleśniki z nadzieniem

Przepis

"Tokio. Kultowe przepisy" to nie tylko dziesiątki pysznych, łatwych do wykonania receptur, lecz także barwny kulinarny przewodnik po stolicy Japonii. Wypróbujcie koniecznie przepyszne japońskie naleśniki z nadzieniem. Będą idealne na śniadanie lub słodki podwieczorek.

d18t3ux
3.1
(11 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

"Tokio. kultowe przepisy"
Źródło: "Tokio. kultowe przepisy"
Składniki
  • 3 jajka
  • 140 g cukru
  • 1 łyżka mirinu
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka sody oczyszczonej + 3 łyżki wody
  • 180 g mąki (na ciasto)
  • 3 łyżki wody
  • 400 g tsubuan (pasta z czerwonej fasoli)
  • olej słonecznikowy
Przepis
  • Wymieszaj sodę z 3 łyżkami wody. Do miski wbij jajka, dodaj cukier, miód i mirin. Ubij na pianę, dodaj sodę z wodą i wymieszaj. Dodaj mąkę i zamieszaj szpatułką. Pozostaw na 30 minut. Dodaj do masy 3 łyżki wody i dokładnie wymieszaj.
  • Patelnię rozgrzej na średnim ogniu. Zmniejsz płomień i natłuść patelnię za pomocą nasączonego olejem ręcznika papierowego.
  • Wylej na patelnię ⅔ chochelki ciasta, by otrzymać naleśnik o średnicy około 9 cm. Smaż, dopóki na powierzchni nie pojawią się pęcherzyki. Odwróć naleśnik i smaż przez 1 minutę.
  • Usmaż 16 naleśników (jeśli masz większą patelnię, możesz smażyć kilka naleśników jednocześnie). Naleśniki należy natychmiast po usmażeniu przykryć folią spożywczą, by nie wyschły. Przygotuj "kanapki" z dwóch naleśników wypełnionych 50 g tsubuan.

Przepis pochodzi z książki Maori Muroty "Tokio. Kultowe przepisy"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Dorayaki japońskie naleśniki z nadzieniem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

5
Share
d18t3ux

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d18t3ux
d18t3ux
d18t3ux
d18t3ux
Więcej tematów
d18t3ux