Dorayaki japońskie naleśniki z nadzieniem
"Tokio. Kultowe przepisy" to nie tylko dziesiątki pysznych, łatwych do wykonania receptur, lecz także barwny kulinarny przewodnik po stolicy Japonii. Wypróbujcie koniecznie przepyszne japońskie naleśniki z nadzieniem. Będą idealne na śniadanie lub słodki podwieczorek.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- Wymieszaj sodę z 3 łyżkami wody. Do miski wbij jajka, dodaj cukier, miód i mirin. Ubij na pianę, dodaj sodę z wodą i wymieszaj. Dodaj mąkę i zamieszaj szpatułką. Pozostaw na 30 minut. Dodaj do masy 3 łyżki wody i dokładnie wymieszaj.
- Patelnię rozgrzej na średnim ogniu. Zmniejsz płomień i natłuść patelnię za pomocą nasączonego olejem ręcznika papierowego.
- Wylej na patelnię ⅔ chochelki ciasta, by otrzymać naleśnik o średnicy około 9 cm. Smaż, dopóki na powierzchni nie pojawią się pęcherzyki. Odwróć naleśnik i smaż przez 1 minutę.
- Usmaż 16 naleśników (jeśli masz większą patelnię, możesz smażyć kilka naleśników jednocześnie). Naleśniki należy natychmiast po usmażeniu przykryć folią spożywczą, by nie wyschły. Przygotuj "kanapki" z dwóch naleśników wypełnionych 50 g tsubuan.
Przepis pochodzi z książki Maori Muroty "Tokio. Kultowe przepisy"
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze