Zupa dyniowa z kandyzowanym bekonem. Tak smakuje jesień
Nie ma nic lepszego po powrocie do domu w chłodni dzień niż talerz gorącej zupy. Zupa dyniowa to doskonała propozycja na jesień. Jest aromatyczna, sycąca i świetnie rozgrzewa.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- 1 mała dynia cukrowa
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- 1 słodka cebula pokrojona w kostkę
- 1/2 filiżanki pokrojonej w kostkę marchewki
- 1/3 filiżanki pokrojonego w kostkę selera
- 3/4 łyżeczki świeżo startego imbiru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 4 filiżanki bulionu warzywnego z małą ilością soli
- 1/4 filiżanki dobrej jakości syropu klonowego
- sól
Kandyzowany bekon:
- 4 grube plasterki bekonu przecięte na pół
- 1/4 filiżanki drobno pokrojonych orzechów pekan
- 1 łyżka dobrej jakości syropu klonowego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- świeżo zmielony pieprz
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C.
- Przekroić dynię cukrową na pół. Będzie to wymagało ostrego noża i trochę siły. Usunąć nasiona i włókna (warto zachować nasiona i je uprażyć, ponieważ w takiej wersji są wyśmienitym dodatkiem lub przekąską). Umieścić połówki dyni od strony cięcia na wyłożonej folią blasze do pieczenia i piec przez godzinę, aż dynia będzie bardzo miękka.
- Podczas pieczenia dyni przygotować kandyzowany bekon. Przeciąć plasterki bekonu na pół i umieścić na wyłożonej folią blasze do pieczenia. W małej miseczce połączyć orzechy pekan, syrop klonowy, cukier trzcinowy i odrobinę świeżo zmielonego pieprzu.
- Łyżką rozsmarować mieszankę z orzechami na każdym kawałku bekonu. Piec bekon przez 20 minut, aż się zarumieni. Przełożyć na wyłożony papierowymi ręcznikami talerz do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Odstawić.
- Ok. 10 minut przed wyjęciem z piekarnika gotowej dyni rozgrzać 1 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek w dużym garnku. Kiedy będzie gorąca, dodać cebulę, marchew i seler i smażyć przez pięć minut, aż cebula się zeszkli. Dodać imbir, cynamon i gałkę muszkatołową i smażyć, stale mieszając, przez minutę, a następnie dodać bulion warzywny i syrop klonowy.
- Wyjąć miękisz upieczonej dyni (powinno wyjść ok. 2 filiżanek) i dodać do zupy.
- Trzymać na wolnym ogniu przez 20 minut. Lekko ostudzić, a następnie zmiksować i ponownie wlać do garnka. Przyprawić solą do smaku. Podawać zupę na gorąco posypaną rozdrobnionym kandyzowanym bekonem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze