Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem, orzechami i figami
Przepyszna zapiekanka ziemniaczana z sezonowymi dodatkami będzie doskonałym zwieńczeniem chłodnego jesiennego dnia. Zapiekanka jest prosta do przygotowania, pięknie prezentuje się na stole i doskonale smakuje. Przepis został opracowany przez szefa kuchni, Marcina Sikorę, ambasadora Winiarni Zamojskiej.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- ziemniaki (obrane i krojone w 0,5 cm plastry) 800 g
- świeży szpinak baby - 80 g
- orzechy mix - 100 g (dowolne, np. włoskie, arachidowe)
- ser lazur - 80 g
- ser philadelphia - 180 g
- śmietanka 30 proc. - 500 ml
- jajka - 4 szt
- figi świeże - 5 szt
- sól i pieprz do smaku
- cynamon -1 łyżeczka
- gałka muszkatołowa - 1 łyżeczka
- rozmaryn świeży, posiekany - 1 łyżeczka
- masło do wysmarowania formy
- mąka pszenna - 2 łyżki
- Do miski wlej śmietankę , dodaj jajka, serek philadelphia, cynamon, gałkę muszkatołową, rozmaryn, mąkę. Wszystko wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Formę do tarty wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
- W wysmarowanej formie ułóż jedną warstwę ziemniaków, zakładając jeden na drugi w rzędzie.
- Ziemniaki przykryj szpinakiem, posyp połową pokruszonego sera lazur i połową posiekanych orzechów, zalej połową przygotowanej masy ze śmietanki.
- Ułóż drugą warstwę ziemniaków, szpinaku i orzechów całość zalej pozostałą masą.
- Ułóż na wierzchu pokrojone w ósemki figi i piecz w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku przez około 60 minut, bez termoobiegu.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze