Tradycyjna kutia krok po kroku
Świąteczne potrawy przywołują masę niesamowitych wspomnień. Odpowiednio przygotowane są pyszne i aromatyczne. - Postawmy na klasykę i tradycję, ale oprzyjmy ją o składniki dobrej jakości, bez zbędnych dodatków i ulepszaczy smaku. To gwarancja sukcesu – przekonuje Paweł Suchenek, szef kuchni w restauracji Nova Wola.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 10 |
Okazja: |
- Pszenicę namocz przez noc, kilka razy zmieniając wodę, a następnie ugotuj ją w wodzie bez żadnych dodatków do miękkości.
- Mak ugotuj w mleku, ostudź i przepuść dwukrotnie przez maszynkę. Przechodzimy do przygotowania słodkich dodatków. Suszone figi pokrój w kostkę.
- Zagotuj wodę i sparz pomarańczę i cytrynę, aby pozbyć się zanieczyszczeń. Obierz owoce i pokrój skórkę w drobną kostkę.
- Wszystkie składniki połącz ze sobą, przypraw miodem i kilkoma kroplami soku z cytryny. Pozostałą pomarańczę możesz wykorzystać jako dekoracja lub zdrowa przekąska.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze