Trwa ładowanie...
d4cve4e
01-12-2022 10:54

Tradycyjna kutia krok po kroku

Przepis

Świąteczne potrawy przywołują masę niesamowitych wspomnień. Odpowiednio przygotowane są pyszne i aromatyczne. - Postawmy na klasykę i tradycję, ale oprzyjmy ją o składniki dobrej jakości, bez zbędnych dodatków i ulepszaczy smaku. To gwarancja sukcesu – przekonuje Paweł Suchenek, szef kuchni w restauracji Nova Wola.

d4cve4e
2.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

10

Okazja:
Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe, fot: © Piotr Gesicki
Składniki

● 2 szklanki pszenicy
● 1 szklanki maku
● 4 szklanki mleka
● Skórka ze świeżej pomarańczy i cytryny
● 10 suszonych fig
● 6 łyżek sparzonych rodzynek
● 4 łyżki miodu
● 10 łyżek siekanych mieszanych orzechów
● Sok z cytryny (opcjonalnie)

Przepis
  • Pszenicę namocz przez noc, kilka razy zmieniając wodę, a następnie ugotuj ją w wodzie bez żadnych dodatków do miękkości.
  • Mak ugotuj w mleku, ostudź i przepuść dwukrotnie przez maszynkę. Przechodzimy do przygotowania słodkich dodatków. Suszone figi pokrój w kostkę.
  • Zagotuj wodę i sparz pomarańczę i cytrynę, aby pozbyć się zanieczyszczeń. Obierz owoce i pokrój skórkę w drobną kostkę.
  • Wszystkie składniki połącz ze sobą, przypraw miodem i kilkoma kroplami soku z cytryny. Pozostałą pomarańczę możesz wykorzystać jako dekoracja lub zdrowa przekąska.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Tradycyjna kutia krok po kroku
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4cve4e
d4cve4e
d4cve4e
d4cve4e
Więcej tematów
d4cve4e