Wykorzystaj ziemniaki z obiadu. Omlet po serbsku według przepisu z 1913 r.
Przepisów na różne wariacje na temat omleta jest wiele, a jakby do tego doliczyć jeszcze ilość możliwych dodatków i sposobów podania – wyjdzie nam jak nic kilkanaście opcji śniadań, kolacji, deserów, a w porywach – dla tych o wątlejszych apetytach lub na diecie – nawet i obiadów. Omlety z samych jaj, biszkoptowe, przekładane, smarowane powidłami, zapiekane w piekarniku, szarpane. Jest w czym wybierać! Przepis poleca autorka bloga "Kuchenny kredens".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 4 jajka
- 2-3 ziemniaki
- 2 łyżki stołowe gęstej, kwaśnej śmietany
- łyżka tartego parmezanu
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- masło klarowane lub olej do smażenia
- do przełożenia: cebula, pieczarki, szynka lub inne, dowolne dodatki
Ziemniaki ugotować, chwilę odparować i jeszcze ciepłe rozgnieść na gładką masę na sicie lub przeciskając przez praskę do ziemniaków. Jajka roztrzepać w osobnym naczyniu, połączyć z ziemniakami i doprawić solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Dodać 2-3 łyżki śmietany i parmezan. Dokładnie wymieszać na jednolitą, lejącą masę. Na patelni rozgrzać dobrze masło klarowane lub niewielką ilość oleju. Masę podzielić na dwie części i wylać na patelnię, zmniejszyć grzanie na średni poziom i przykryć pokrywką (lub gdy nie mamy pokrywki - choćby folią aluminiową). W takich warunkach omlet ładnie podrośnie a masa zetnie się również z wierzchu. Z podanych proporcji usmażymy dwa omlety. Smażyć do momentu, gdy omlet od spodu nabierze rumianego koloru, a z wierzchu będzie ścięty. W czasie, gdy omlet się smaży przygotować farsz do przełożenia - mogą być to duszone pieczarki, szynka, podduszone warzywa, a nawet cynaderki. Gotowy omlet przełożyć delikatnie na talerz i zawinąć z wybranym farszem.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze