Omlet z leśnymi grzybami. Obowiązkowy na twoim talerzu tej jesieni
- Sezon grzybowy przed nami, więc korzystajmy z darów natury. Omlet, który dzisiaj proponuję jest prosty i nieprzekombinowany składnikami i smakami. Można podać do niego ulubioną sałatkę - pisze Anna, autorka bloga "Kuchennymi drzwiami".
Anna Kamińska
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Śniadanie
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Grzyby oczyszczamy, wycierając je zwilżonym papierem kuchennym. Kroimy na kawałki. Na 1 łyżce masła szklimy posiekany czosnek i dodajemy grzyby. Smażymy, aż cały płyn odparuje i posypujemy pieprzem.
- W szklance mieszamy jajka, lekko solimy i dodajemy część szczypiorku. Na żeliwnej patelni rozgrzewamy masło klarowane, dodajemy grzyby z czosnkiem i wlewamy jajka.
- Smażymy, podważając łopatką brzegi omletu, aby masa jajeczna spływała na patelnię.
- Przykrywamy pokrywą, zmniejszamy ogień i trzymamy tak, aż powierzchnia omletu się zetnie. Wtedy przekładamy omlet na talerz.
- Posypujemy solą i pieprzem i pozostałym szczypiorkiem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl