Trwa ładowanie...
d3ef7g5
Anna Kamińska

Omlet z leśnymi grzybami. Obowiązkowy na twoim talerzu tej jesieni

Przepis

- Sezon grzybowy przed nami, więc korzystajmy z darów natury. Omlet, który dzisiaj proponuję jest prosty i nieprzekombinowany składnikami i smakami. Można podać do niego ulubioną sałatkę - pisze Anna, autorka bloga "Kuchennymi drzwiami".

d3ef7g5
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1

Rodzaj diety:
Kuchennymi drzwiami
Źródło: Kuchennymi drzwiami
Składniki
  • 150 g leśnych grzybów – borowiki, podgrzybki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • szczypiorek
  • sól morska i pieprz
  • 1 łyżka klarowanego masła + 2 do smażenia omletu
Przepis
  • Grzyby oczyszczamy, wycierając je zwilżonym papierem kuchennym. Kroimy na kawałki. Na 1 łyżce masła szklimy posiekany czosnek i dodajemy grzyby. Smażymy, aż cały płyn odparuje i posypujemy pieprzem.
  • W szklance mieszamy jajka, lekko solimy i dodajemy część szczypiorku. Na żeliwnej patelni rozgrzewamy masło klarowane, dodajemy grzyby z czosnkiem i wlewamy jajka.
  • Smażymy, podważając łopatką brzegi omletu, aby masa jajeczna spływała na patelnię.
  • Przykrywamy pokrywą, zmniejszamy ogień i trzymamy tak, aż powierzchnia omletu się zetnie. Wtedy przekładamy omlet na talerz.
  • Posypujemy solą i pieprzem i pozostałym szczypiorkiem.

Zobacz też: wieniec na zakwasie

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Omlet z leśnymi grzybami. Obowiązkowy na twoim talerzu tej jesieni
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
d3ef7g5

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3ef7g5
d3ef7g5
d3ef7g5
d3ef7g5
Więcej tematów
d3ef7g5