Mistrzowskie śniadanie od zwycięzcy "MasterChefa". Omlet z awokado w tortilli
Genialny pomysł, który podejrzałem u znanej indyjskiej szefowej kuchni. Postanowiłem się nim z wami podzielić oczywiście po swojemu – z odpowiednim twistem. Świetny sposób na połączenie tortilli z omletem. Łatwe, szybkie, prosto do łapki i w drogę!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1 |
- Robimy sos: mieszamy 2 łyżki majonezu, łyżkę musztardy, łyżkę keczupu, łyżkę chrzanu, sól, pieprz, sok z ćwiartki cytryny.
- Warzywa kroimy na łatwe do zjedzenia porcje.
- Do miski wbijamy jajka, dodajemy łyżkę syropu klonowego, sól, pieprz. Całość dokładnie mieszamy.
- Na dużą patelnię (powinna mieć wielkość zbliżoną do średnicy placka tortilli) wlewamy łyżkę oliwy i wsypujemy łyżkę sezamu oraz pokrojoną nie za cienko dymkę. Od razu wlewamy też masę z rozbełtanych jajek. Po kilku sekundach przykrywamy jajka plackiem tortilli. Smażymy 2–3 minuty na średnim ogniu i obracamy za pomocą szpatułki na drugą stronę, czekamy, aż placek się zarumieni.
- Na placku od strony jajek układamy warzywa, poszarpaną mozzarellę, prażone pestki dyni, no i oczywiście sos. Zawijamy i smacznego.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Przepis pochodzi z ebooka Mateusza Zielonki "#Kanapki".
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze