Omlet hiszpański z ziemniakami i chorizo. Prosty przepis na kolację

Zostały ci ugotowane ziemniaki z obiadu? Możesz przygotować hiszpański omlet z ziemniakami, chorizo i zielonym groszkiem. Będzie pysznie i kolorowo, a na dodatek nic się nie zmarnuje. Przepis jest banalnie prosty. Smacznego!

Omlet hiszpański z ziemniakami i chorizo. Prosty przepis na kolacjęOmlet hiszpański z ziemniakami i chorizo. Prosty przepis na kolację
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 500 g ugotowanych ziemniaków (pokrojonych w cienkie talarki)
  • 1 cebula pokrojona w krążki
  • 1 szklanka zielonego groszku
  • 100 g chorizo pokrojonego w plasterki
  • sól, pieprz
  • 1 świeża papryka pokrojona w cienkie paseczki
  • 6 jajek

Przepis

  • Na wysmarowanej tłuszczem blaszce lub w żaroodpornym naczyniu układać warstwami: połowę ziemniaków, chorizo, cebuli i groszku.
  • Z drugiej połowy produktów - ułożyć kolejne warstwy. Jajka roztrzepać. Doprawić solą i pieprzem. Masę jajeczną wylać do naczynia.
  • Omlet przybrać paseczkami papryki. Wstawić do nagrzanego piekarnika (190 st. C) i piec przez 25 min.

Wybrane dla Ciebie

Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia