Omlet hiszpański z ziemniakami i chorizo. Prosty przepis na kolację
Zostały ci ugotowane ziemniaki z obiadu? Możesz przygotować hiszpański omlet z ziemniakami, chorizo i zielonym groszkiem. Będzie pysznie i kolorowo, a na dodatek nic się nie zmarnuje. Przepis jest banalnie prosty. Smacznego!
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia hiszpańska
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 500 g ugotowanych ziemniaków (pokrojonych w cienkie talarki)
- 1 cebula pokrojona w krążki
- 1 szklanka zielonego groszku
- 100 g chorizo pokrojonego w plasterki
- sól, pieprz
- 1 świeża papryka pokrojona w cienkie paseczki
- 6 jajek
Przepis
- Na wysmarowanej tłuszczem blaszce lub w żaroodpornym naczyniu układać warstwami: połowę ziemniaków, chorizo, cebuli i groszku.
- Z drugiej połowy produktów - ułożyć kolejne warstwy. Jajka roztrzepać. Doprawić solą i pieprzem. Masę jajeczną wylać do naczynia.
- Omlet przybrać paseczkami papryki. Wstawić do nagrzanego piekarnika (190 st. C) i piec przez 25 min.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl