Omlet
Wszyscy uwielbiamy omlety. Są proste w przygotowaniu, a ich smak może być bardzo zmienny. Chociaż są specjalnością kuchni francuskiej, podbiły też serca Polaków.
Omlety to potrawa bardzo stara. Mówi się, że były znane już mieszkańcom starożytnego Rzymu, ale to oczywiście Francuzi przyczynili się do ich popularyzacji. Do Polski przepis na omlety przywiozła Marysieńka Sobieska, która często podróżowała na zachód Europy, gdzie mogła kosztować nieznane potrawy.
*Omlety – przygotowanie *
Omlet to danie, które może przygotować nawet początkujący kucharz. Jest proste i szybkie, ale zarazem bardzo smaczne. Do przygotowania omleta potrzebujemy jajek, mleka i masła. Żeby nasze placki były naprawdę dobre, należy energicznie roztrzepać jajka z dodatkiem mleka. Jest to bardzo ważne, ponieważ w taki sposób do naszej masy zostanie wtłoczone powietrze, dzięki czemu omlety będą puszyste.
Następnie ciasto musimy wlać na rozgrzane na patelni masło. Omlety należy smażyć około pół minuty, uważnie kontrolując ich stopień zarumienienia. Gdy spód będzie całkowicie ścięty, a środek placka lekko wilgotny, to znak, że nasze danie należy zdjąć z ognia.
Do klasycznych francuskich omletów nie dodaje się zbyt wielu dodatków. Zazwyczaj jest to jedynie ser kozi. Ale jeśli mamy ochotę na nieco bardziej różnorodny smakowo posiłek, nic nie szkodzi na przeszkodzie, by nasz omlet przygotować w wersji słodkiej lub wytrawnej.
*Omlety na słodko *
Puszysty omlet będzie świetnie komponował się z wieloma owocami. W okresie letnim możemy wykorzystywać owoce sezonowe takiej jak truskawki, maliny, borówki czy wiśnie. Nie bójmy się także wykorzystywać konfitur, dżemów czy marmolad. Owocowe przetwory będą bardzo dobrze łączyły się z pachnącymi omletami.
Jeśli chcemy przygotować bardzo słodki deser, nasz omlet możemy podawać z bitą śmietaną i posypką czekoladową. Świetnie sprawdzą się także syropy np. klonowy lub daktylowy.
*Omlety na słono *
Wytrawne omlety możemy urozmaicić naszymi ulubionymi dodatkami. Najbardziej popularne są omlety z szynką, serem, papryką, pieczarkami czy cebulą. Nasze danie możemy doprawić także ziołami lub świeżym szczypiorkiem. W ostatnim czasie w wielu restauracjach serwuje się także omlety z suszonymi pomidorami i szpinakiem.