Wrapy z mięsem i warzywami. Smaczny pomysł dla całej rodziny
Inspirowane meksykańską kuchnią wrapy z ryżem, mięsem i warzywami to fantastyczny pomysł na kolację, lunch do pracy czy imprezę. Do środka możemy zawinąć składniki, które zostały nam z obiadu. Będzie smacznie i nic się nie zmarnuje. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
4 placki tortilli pszennej
ok. 200 g mięsa (użyłam mięsa doner kebab)
Ryż po meksykańsku:
- 100 g ugotowanego ryżu
- passata pomidorowa lub koncentrat - do smaku
- 1 puszka czarnej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- sól i pieprz
- Przyprawa do dań meksykańskich
Salsa z pomidorów i kolendry:
- 0,5 cebuli pokrojonej w kostkę
- garść posiekanej kolendry
- 3 pomidory - obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
- 0,5 posiekanej papryczki chili bez nasionek
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki
- sól i pieprz do smaku
Surówka:
- kapusta biała - posiekana i ugnieciona
- garść natki pietruszki
- szczypta soli, pieprzu i cukru oraz trochę octu
- Ryż wymieszać z odsączona kukurydzą i fasolą, dodać passatę lub koncentrat pomidorowy doprawić do smaku wedle swojego gustu.
- Wszystkie składniki salsy wymieszać i odstawić do lodówki.
- Kapustę doprawić, dodać pietruszkę, wymieszać i odstawić.
- Na dwa placki tortilli położyć 2-3 łyżki ryżu, na ryż położyć mięso, na wierzchu rozłożyć salsę, surówkę i zawinąć ciasno zwijając boki do środka.
- Gotowe burrito zawinąć w folię aluminiową (można później podgrzać w piekarniku lub na grillu).
Zobacz też przepis na sałatkę gyros
src="https://d.wpimg.pl/48002593-294060670/salatka.jpg"/>
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze