Trwa ładowanie...
d4eihbx
09-12-2016 10:18

Wolno pieczony indyk nadziewany śliwkami

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d4eihbx
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Składniki
  • 1 kg piersi z indyka
  • 250 g śliwek kalifornijskich
  • 500 g obranych i obgotowanych jadalnych kasztanów
  • 100 g szalotki
  • 50 g zimnego masła
  • 300 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 300 g marchewki pociętej w grube słupki
  • 50 g uprażonego maku
  • 50 ml miodu
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • Odrobina oleju
Przepis

Pierś z indyka podzielić na 4 długie i grube kawałki tak, aby można było je nakłuć i nafaszerować śliwkami. Następnie posolić i nasmarować olejem. Otwór zamknąć wykałaczką. Patelnię rozgrzać. Wlać odrobinę oleju i obsmażyć na złoto z obu stron. Przykryć folią aluminiową. Patelnię wstawić na 12 –15 minut do pieca nagrzanego do 180 stopni C. W międzyczasie obrać marchewki. Pokroić w grube słupki i zblanszować we wrzątku. Osuszyć i polać miodem. Wrzucić na rozgrzaną patelnię. Skarmelizować miód przez około 5 minut. Na koniec posypać makiem. Trzecim zadaniem, które powinno odbywać się równolegle to zrobienie kasztanów. Szalotkę drobno pokroić. Podsmażyć krótko na oleju. Dodać kasztany i podgrzać. Dodać wino. Odparować. Na sam koniec, gdy wino się zredukuje, dodać masło. Indyka podawać pociętego w plastry. Obok położyć marchewkę. Całość polać maślano-winnymi kasztanami.

Wolno pieczony indyk nadziewany śliwkami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4eihbx
d4eihbx
d4eihbx
d4eihbx
Więcej tematów
d4eihbx

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj