Najlepszy zapiekany makaron z serem. Obiad palce lizać!
"Z całą odpowiedzialnością mogę napisać, że jest to najlepszy makaron. Jest pyszny, dobrze doprawiony, delikatny i zapiekany pod pierzynką z bułki tartej. Ogromna ilość sera, wymieszana z makaronem, powoduje, że do tego dania nie potrzebujesz już mięsa, a jeśli masz dzieci, to uwierz mi, że będą zachwycone" - pisze autorka bloga "Marta M.".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 4 szklanki ulubionego makaronu (dobrze sprawdzą się tutaj rurki, kokardki, muszelki lub podobne)
- 2 łyżki masła
- 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 3 szklanki tartego dobrego sera żółtego (użyłam pomarańczowej odmiany cheddara) im bardziej wyraźny ser w smaku, tym lepszy wyjdzie sos
- sól, pieprz, chilli, lubczyk
- 1 szklanka bułki tartej
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki tartego parmezanu
Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy i odstawiamy. Piekarnik nastawiamy na 170 st. C i przygotowujemy naczynie żaroodporne. 2 łyżki masła roztapiamy w rondelku, dodajemy mąkę, mieszamy i wlewamy mleko oraz śmietankę. Wszystko podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając. W międzyczasie doprawiamy solą, pieprzem, chilli i lubczykiem (należy spróbować sos, czy jest odpowiednio słony).
Gdy ładnie zgęstnieje, zdejmujemy rondel z ognia i wsypujemy do sosu 2 szklanki sera żółtego, mieszamy. Dodajemy makaron i wszystko ładnie mieszamy i wsypujemy do przygotowanego naczynia. Posypujemy resztą sera żółtego.
Rozpuszczamy 2 łyżki masła i łączymy je z bułką tartą oraz parmezanem. Mieszamy i posypujemy tak przygotowaną posypką naszą zapiekankę. Pieczemy około 25-30 minut, aż bułka tarta się zarumieni.
Zobacz też przepis na dorsza w delikatnym cieście
src="https://d.wpimg.pl/1037663187-899202209/dorsz.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze