Sola ze szparagami w sosie cytrynowym
Sola dobrze sprawdza się w daniach lekkostrawnych. Chude, białe mięso tej ryby jest jędrne, elastyczne, soczyste i pozbawione nieprzyjemnych małych ości. Wyśmienity smak soli podkreślają zresztą wszelkie warzywa – na surowo, ugotowane na parze, podane jako purée.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
- ok. 900 g filetów ze świeżej soli (ewentualnie flądry)
- sok z cytryny
- sól, biały pieprz
- świeże szparagi pokrojone na 5 cm kawałki (najlepiej zielone)
- masło
Sos:
- szklanka wywaru warzywnego
- skórka otarta z połowy cytryny
- łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
- sok z 1,5 cytryny
- cukier
- drobno posiekany świeży estragon lub roztarty w moździerzu suszony
- szczypta mielonego imbiru
- Filety myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Polewamy sokiem z cytryny i obsypujemy solą i pieprzem. Szparagi gotujemy 5 minut w osolonym wrzątku.
- Na każdy kawałek fileta nałożyć po 2 szparagi. Ryby zrolować.
- Roladki ułożyć w naczyniu do gotowania na parze lub na specjalnej wkładce. Gotować na parze ok 15-20 minut.
- Rybę przekładamy na półmisek i polewamy gotowym sosem.
- Sos: wlać do rondelka wywar, dodać skórkę cytrynową. Gotować na małym ogniu.
- Mąkę rozmieszać z sokiem z cytryny, dodać do wywaru i gotować, aż zgęstnieje. Dodać estragon i imbir i doprawić do smaku. Możemy dodać do sosu śmietany, aby go zabielić.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze