Sola ze szparagami w sosie cytrynowym

Sola dobrze sprawdza się w daniach lekkostrawnych. Chude, białe mięso tej ryby jest jędrne, elastyczne, soczyste i pozbawione nieprzyjemnych małych ości. Wyśmienity smak soli podkreślają zresztą wszelkie warzywa – na surowo, ugotowane na parze, podane jako purée.

Sola ze szparagamiSola ze szparagami
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • ok. 900 g filetów ze świeżej soli (ewentualnie flądry)
  • sok z cytryny
  • sól, biały pieprz
  • świeże szparagi pokrojone na 5 cm kawałki (najlepiej zielone)
  • masło

Sos:

  • szklanka wywaru warzywnego
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • sok z 1,5 cytryny
  • cukier
  • drobno posiekany świeży estragon lub roztarty w moździerzu suszony
  • szczypta mielonego imbiru

Przepis

  • Filety myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Polewamy sokiem z cytryny i obsypujemy solą i pieprzem. Szparagi gotujemy 5 minut w osolonym wrzątku.
  • Na każdy kawałek fileta nałożyć po 2 szparagi. Ryby zrolować.
  • Roladki ułożyć w naczyniu do gotowania na parze lub na specjalnej wkładce. Gotować na parze ok 15-20 minut.
  • Rybę przekładamy na półmisek i polewamy gotowym sosem.
  • Sos: wlać do rondelka wywar, dodać skórkę cytrynową. Gotować na małym ogniu.
  • Mąkę rozmieszać z sokiem z cytryny, dodać do wywaru i gotować, aż zgęstnieje. Dodać estragon i imbir i doprawić do smaku. Możemy dodać do sosu śmietany, aby go zabielić.
Wybrane dla Ciebie
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇