Trwa ładowanie...
d39w3z3
31-05-2022 10:21

Sola ze szparagami w sosie cytrynowym

Przepis

Sola dobrze sprawdza się w daniach lekkostrawnych. Chude, białe mięso tej ryby jest jędrne, elastyczne, soczyste i pozbawione nieprzyjemnych małych ości. Wyśmienity smak soli podkreślają zresztą wszelkie warzywa – na surowo, ugotowane na parze, podane jako purée.

d39w3z3
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: Patra Kovitvanich
Składniki
  • ok. 900 g filetów ze świeżej soli (ewentualnie flądry)
  • sok z cytryny
  • sól, biały pieprz
  • świeże szparagi pokrojone na 5 cm kawałki (najlepiej zielone)
  • masło

Sos:

  • szklanka wywaru warzywnego
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • sok z 1,5 cytryny
  • cukier
  • drobno posiekany świeży estragon lub roztarty w moździerzu suszony
  • szczypta mielonego imbiru
Przepis
  • Filety myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Polewamy sokiem z cytryny i obsypujemy solą i pieprzem. Szparagi gotujemy 5 minut w osolonym wrzątku.
  • Na każdy kawałek fileta nałożyć po 2 szparagi. Ryby zrolować.
  • Roladki ułożyć w naczyniu do gotowania na parze lub na specjalnej wkładce. Gotować na parze ok 15-20 minut.
  • Rybę przekładamy na półmisek i polewamy gotowym sosem.
  • Sos: wlać do rondelka wywar, dodać skórkę cytrynową. Gotować na małym ogniu.
  • Mąkę rozmieszać z sokiem z cytryny, dodać do wywaru i gotować, aż zgęstnieje. Dodać estragon i imbir i doprawić do smaku. Możemy dodać do sosu śmietany, aby go zabielić.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Sola ze szparagami w sosie cytrynowym
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d39w3z3
d39w3z3
d39w3z3
d39w3z3
Więcej tematów
d39w3z3

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj