Pulchne i miękkie bułki na parze. Prosty przepis na pampuchy

Pampuchy, czyli kluski drożdżowe gotowane na parze (zwane też buchtami czy parowańcami) pochodzą z kuchni wielkopolskiej. Pampuchy podaje się na ciepło. Doskonale smakują zarówno w wersji na słodko (np. z dżemem lub owocami), jak również na słono (np. z sosem albo jako dodatek do mięs). Jak zrobić pampuchy? To bardzo proste. Zobaczcie nasz przepis na pyszne kluski na parze.

Pulchne i miękkie bułki na parze. Prosty przepis na pampuchyPulchne i miękkie bułki na parze. Prosty przepis na pampuchy
Katarzyna Gileta

Składniki

  • 400 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 20 g cukru
  • 100 g masła
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • sól

Przepis

  • Drożdże rozkrusz w misce i zalej ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem. Dodaj cukier, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 10 minut.
  • Spienione drożdże wymieszaj z mąką, roztopionym masłem, jajkiem i szczyptą soli. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto i odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut. pod przykryciem, aby wyrosło.
  • Formuj z niego okrągłe bułeczki o średnicy ok. 5 cm.
  • Bułeczki gotuj w parowarze rzez ok. 7 minut.
  • jeśli nie masz parowaru, wlej do dużego garnka wodę do połowy wysokości.
  • garnek przykryj czystą ściereczką. Gdy woda zacznie się gotować, na materiale ułóż bułki. Przykryj je i ugotuj na parze.

Wybrane dla Ciebie

Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary