Trwa ładowanie...
d18fnfq

Pulchne i miękkie bułki na parze. Prosty przepis na pampuchy

Przepis

Pampuchy, czyli kluski drożdżowe gotowane na parze (zwane też buchtami czy parowańcami) pochodzą z kuchni wielkopolskiej. Pampuchy podaje się na ciepło. Doskonale smakują zarówno w wersji na słodko (np. z dżemem lub owocami), jak również na słono (np. z sosem albo jako dodatek do mięs). Jak zrobić pampuchy? To bardzo proste. Zobaczcie nasz przepis na pyszne kluski na parze.

d18fnfq
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 400 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 20 g cukru
  • 100 g masła
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • sól
Przepis
  • Drożdże rozkrusz w misce i zalej ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem. Dodaj cukier, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 10 minut.
  • Spienione drożdże wymieszaj z mąką, roztopionym masłem, jajkiem i szczyptą soli. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto i odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut. pod przykryciem, aby wyrosło.
  • Formuj z niego okrągłe bułeczki o średnicy ok. 5 cm.
  • Bułeczki gotuj w parowarze rzez ok. 7 minut.
  • jeśli nie masz parowaru, wlej do dużego garnka wodę do połowy wysokości.
  • garnek przykryj czystą ściereczką. Gdy woda zacznie się gotować, na materiale ułóż bułki. Przykryj je i ugotuj na parze.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Pulchne i miękkie bułki na parze. Prosty przepis na pampuchy
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
d18fnfq
d18fnfq
d18fnfq
d18fnfq
d18fnfq
Więcej tematów
d18fnfq