Pulchne i miękkie bułki na parze. Prosty przepis na pampuchy
Pampuchy, czyli kluski drożdżowe gotowane na parze (zwane też buchtami czy parowańcami) pochodzą z kuchni wielkopolskiej. Pampuchy podaje się na ciepło. Doskonale smakują zarówno w wersji na słodko (np. z dżemem lub owocami), jak również na słono (np. z sosem albo jako dodatek do mięs). Jak zrobić pampuchy? To bardzo proste. Zobaczcie nasz przepis na pyszne kluski na parze.
Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Gotowanie na parze
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Drożdże rozkrusz w misce i zalej ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem. Dodaj cukier, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 10 minut.
- Spienione drożdże wymieszaj z mąką, roztopionym masłem, jajkiem i szczyptą soli. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto i odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut. pod przykryciem, aby wyrosło.
- Formuj z niego okrągłe bułeczki o średnicy ok. 5 cm.
- Bułeczki gotuj w parowarze rzez ok. 7 minut.
- jeśli nie masz parowaru, wlej do dużego garnka wodę do połowy wysokości.
- garnek przykryj czystą ściereczką. Gdy woda zacznie się gotować, na materiale ułóż bułki. Przykryj je i ugotuj na parze.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl