Pulchne i miękkie bułki na parze. Prosty przepis na pampuchy
Pampuchy, czyli kluski drożdżowe gotowane na parze (zwane też buchtami czy parowańcami) pochodzą z kuchni wielkopolskiej. Pampuchy podaje się na ciepło. Doskonale smakują zarówno w wersji na słodko (np. z dżemem lub owocami), jak również na słono (np. z sosem albo jako dodatek do mięs). Jak zrobić pampuchy? To bardzo proste. Zobaczcie nasz przepis na pyszne kluski na parze.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- Drożdże rozkrusz w misce i zalej ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem. Dodaj cukier, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 10 minut.
- Spienione drożdże wymieszaj z mąką, roztopionym masłem, jajkiem i szczyptą soli. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto i odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut. pod przykryciem, aby wyrosło.
- Formuj z niego okrągłe bułeczki o średnicy ok. 5 cm.
- Bułeczki gotuj w parowarze rzez ok. 7 minut.
- jeśli nie masz parowaru, wlej do dużego garnka wodę do połowy wysokości.
- garnek przykryj czystą ściereczką. Gdy woda zacznie się gotować, na materiale ułóż bułki. Przykryj je i ugotuj na parze.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze