Kluski leniwe z serem
Kluski leniwe to klasyka kuchni polskiej. Danie, choć nieco zapomniane, wciąż znajdziemy w jadłospisach barów mlecznych i szkolnych stołówek. Warto jednak przypomnieć sobie smaki dzieciństwa. Kluski są smaczne i proste w przygotowaniu.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Okazja: |
- Twaróg rozdrabniamy widelcem. Dodajemy jajka i dysypujemy mąkę, aż otrzymamy jednolitą masę. Mąki nie może być za dużo, ponieważ kluski wyjdą twarde i gumowate. Ważne, aby w cieście nie było grudek.
- Z ciasta formujemy podłużne wałeczki.
- Stolnicę posypujemy mąką pszenną i umieszczamy na niej wałki z ciasta, lekko je spłaszczamy i kroimy na ukośne kawałki.
- Kluski leniwe wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy, aż do wypłynięcia.
- Podajemy z cukrem i cynamonem lub podsmazoną na maśle bułką tartą.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze