Trwa ładowanie...
d31z1kp
08-10-2020 10:25

Kluski leniwe z serem

Przepis

Kluski leniwe to klasyka kuchni polskiej. Danie, choć nieco zapomniane, wciąż znajdziemy w jadłospisach barów mlecznych i szkolnych stołówek. Warto jednak przypomnieć sobie smaki dzieciństwa. Kluski są smaczne i proste w przygotowaniu.

d31z1kp
1.7
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 500 g tłustego twarogu
  • 2 jajka
  • ok. 250 g mąki
  • cukier i cynamon do posypania
Przepis
  • Twaróg rozdrabniamy widelcem. Dodajemy jajka i dysypujemy mąkę, aż otrzymamy jednolitą masę. Mąki nie może być za dużo, ponieważ kluski wyjdą twarde i gumowate. Ważne, aby w cieście nie było grudek.
  • Z ciasta formujemy podłużne wałeczki.
  • Stolnicę posypujemy mąką pszenną i umieszczamy na niej wałki z ciasta, lekko je spłaszczamy i kroimy na ukośne kawałki.
  • Kluski leniwe wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy, aż do wypłynięcia.
  • Podajemy z cukrem i cynamonem lub podsmazoną na maśle bułką tartą.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Kluski leniwe z serem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d31z1kp
d31z1kp
d31z1kp
d31z1kp
Więcej tematów
d31z1kp