Kluski leniwe z serem
Kluski leniwe to klasyka kuchni polskiej. Danie, choć nieco zapomniane, wciąż znajdziemy w jadłospisach barów mlecznych i szkolnych stołówek. Warto jednak przypomnieć sobie smaki dzieciństwa. Kluski są smaczne i proste w przygotowaniu.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Dla dzieci
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Twaróg rozdrabniamy widelcem. Dodajemy jajka i dysypujemy mąkę, aż otrzymamy jednolitą masę. Mąki nie może być za dużo, ponieważ kluski wyjdą twarde i gumowate. Ważne, aby w cieście nie było grudek.
- Z ciasta formujemy podłużne wałeczki.
- Stolnicę posypujemy mąką pszenną i umieszczamy na niej wałki z ciasta, lekko je spłaszczamy i kroimy na ukośne kawałki.
- Kluski leniwe wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy, aż do wypłynięcia.
- Podajemy z cukrem i cynamonem lub podsmazoną na maśle bułką tartą.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl