Trwa ładowanie...
d2f1d51
18-12-2019 11:22

Zaskakujący dodatek do obiadu. Kasza zapiekana z serem według receptury z 1929 roku

Przepis

"Jednym z przepisów, którego nie znalazłam w żadnej z książek, a w gazecie dla pań właśnie jest ten na wykorzystanie kaszy, jajek i ostrego sera do przygotowania zapiekanych klusek przypominających nieco kopytka. Koncept, przyznacie – banalnie prosty, a jednak nigdy nie przyszedł mi do głowy" - pisze autorka bloga "Kuchenny kredens".

d2f1d51
5.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Rodzaj diety:
kuchenny kredens
Źródło: kuchenny kredens
Składniki
  • 1 szkl kaszy manny,
  • 3 szkl mleka (może być pół na pół z wodą),
  • 100 g parmezanu,
  • 2 jajka,
  • 25 g masła,
  • bułka tarta.
Przepis

Ugotować bardzo gęstą kaszkę w proporcji szkl kaszy na 3 szkl płynu. Dokładnie wymieszać, przykryć rondel pokrywą i pozostawić w cieple aż lekko przestygnie. Przełożyć do miski, dodać starty ser i jajka. Wymieszać i rozsmarować równą warstwą na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub półmisku na grubość ok 1,5 cm. Ostawić do stężenia, najlepiej w lodówce. Gdy masa zupełnie zastygnie, wyjąć z formy i pokroić na kształt leniwych pierogów lub okręgów. Tak przygotowane, ułożyć warstwowo w naczyniu do zapiekania przesypując obficie kawałkami masła i tartym serem. Posypać z wierzchu niewielką ilością bułki tartej, obłożyć kawałeczkami masła i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 25-30 minut, aż nabiorą złotego koloru.

Gotową masę musimy rozsmarować i zostawić do zastygnięcia tak, by możliwe było wykrojenie z niej kształtów. By gotowy efekt prezentował się estetycznie, masę dobrze jest wygładzić przed zastudzeniem maczając łyżkę lub szpatułkę w zimnej wodzie. Ten sam zabieg będzie również pomocny przy formowaniu klusek.

Nie przejmujcie się jeśli po ułożeniu kształty nie będą idealne – wszystko i tak będzie wyglądać fantastycznie gdy całość się zrumieni w piekarniku.

Zaskakujący dodatek do obiadu. Kasza zapiekana z serem według receptury z 1929 roku
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2f1d51
d2f1d51
d2f1d51
d2f1d51
Więcej tematów
d2f1d51

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj