Zaskakujący dodatek do obiadu. Kasza zapiekana z serem według receptury z 1929 roku
"Jednym z przepisów, którego nie znalazłam w żadnej z książek, a w gazecie dla pań właśnie jest ten na wykorzystanie kaszy, jajek i ostrego sera do przygotowania zapiekanych klusek przypominających nieco kopytka. Koncept, przyznacie – banalnie prosty, a jednak nigdy nie przyszedł mi do głowy" - pisze autorka bloga "Kuchenny kredens".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Rodzaj diety: |
- 1 szkl kaszy manny,
- 3 szkl mleka (może być pół na pół z wodą),
- 100 g parmezanu,
- 2 jajka,
- 25 g masła,
- bułka tarta.
Ugotować bardzo gęstą kaszkę w proporcji szkl kaszy na 3 szkl płynu. Dokładnie wymieszać, przykryć rondel pokrywą i pozostawić w cieple aż lekko przestygnie. Przełożyć do miski, dodać starty ser i jajka. Wymieszać i rozsmarować równą warstwą na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub półmisku na grubość ok 1,5 cm. Ostawić do stężenia, najlepiej w lodówce. Gdy masa zupełnie zastygnie, wyjąć z formy i pokroić na kształt leniwych pierogów lub okręgów. Tak przygotowane, ułożyć warstwowo w naczyniu do zapiekania przesypując obficie kawałkami masła i tartym serem. Posypać z wierzchu niewielką ilością bułki tartej, obłożyć kawałeczkami masła i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 25-30 minut, aż nabiorą złotego koloru.
Gotową masę musimy rozsmarować i zostawić do zastygnięcia tak, by możliwe było wykrojenie z niej kształtów. By gotowy efekt prezentował się estetycznie, masę dobrze jest wygładzić przed zastudzeniem maczając łyżkę lub szpatułkę w zimnej wodzie. Ten sam zabieg będzie również pomocny przy formowaniu klusek.
Nie przejmujcie się jeśli po ułożeniu kształty nie będą idealne – wszystko i tak będzie wyglądać fantastycznie gdy całość się zrumieni w piekarniku.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze