Tort leśny mech z malinami i delikatnym kremem. Palce lizać!
Pyszny tort z delikatnym kremem i puszystym, szpinakowym biszkoptem. Jest wilgotny, aromatyczny i pięknie prezentuje się na stole. Będzie idealny na rodzinne spotkania. Kto się skusi na to bajeczne cudo? Przepis z bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Okazja: |
Biszkopt:
- 5 dużych jajek – osobno żółtka i białka
- 190 g cukru
- 100 ml oleju
- 160 g świeżego szpinaku
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub cukru z wanilią
- 260 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
Do nasączenia:
- 180 ml wody
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki cukru pudru
Krem pomarańczowy – orange curd:
- 60 g masła o zawartości tłuszczu 82 proc.
- skórka starta z 2 pomarańczy
- 140 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
Krem śmietanowy:
- 15 g żelatyny + 150 ml wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 proc.
- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub cukru z wanilią
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru (niekoniecznie)
- 250 g malin do kremu + około 80 g malin do ozdoby
- Krem pomarańczowy – orange curd: do rondelka wlać sok pomarańczowy, dodać masło, cukier i skórkę pomarańczową. Postawić na małym ogniu i zagotować, od czasu do czasu, mieszając.
- Do miski przełożyć żółtko, jajko i ubić mikserem. Gotujący się sok pomarańczowy zdjąć z ognia, odstawić na około 1-2 minuty i następnie wlać przez sitko do ubitego jajka, wymieszać krótko mikserem.
- Masę jajeczną wlać z powrotem do rondelka i postawić na bardzo mały ogniu. Gotować cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje, będzie taki bardzo luźny budyń (nie gotować!). Ja mój krem podgrzewałam przez około 10-12 minut.
- Krem pomarańczowy zdjąć z ognia, przełożyć do miseczki i nakryć folią spożywczą na dotyk. Poczekać, aż ostygnie i wstawić do lodówki na 5-6 godzin, można na całą noc.
- Biszkopt: piekarnik nastawić na 180 st. C na funkcji góra-dół.
- Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, wsypać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa, na chwilkę odstawić.
- Do blendera wlać olej, dodać szpinak i zmiksować na mus.
- Masę szpinakową dodać do piany z jajek i wymieszać szpatułką do połączenia składników. Dodać cukier z wanilią i krótko wymieszać.
- Do mąki dodać proszek do pieczenia, sodę, wymieszać łyżką i przesiać na jajeczną masę. Wymieszać szpatułką na jednolite ciasto. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm lub 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
- Biszkopt po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
- Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki. Zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki, rant tortownicy umyć (tortownicę można również wyłożyć folią rantową, jeśli nie mamy to pomijamy).
- Z wierzchu biszkoptu odciąć przypieczoną skórkę (bardzo mało, tak tylko żeby usunąć żółto – brązowy kolor). Następnie z wierzchu biszkoptu odciąć cienki kawałek ciasta i pokruszyć go do miseczki (okruszki odstawić na potem).
- Pozostały biszkopt przekroić w poziomie dwa razy, otrzymamy trzy krążki biszkoptu. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i jedną trzecią ponczu nasączyć biszkopt w blaszce.Krem śmietanowy:
- Żelatynę zalać wodą, wymieszać i odstawić na około 10-15 minut, aby napęczniała. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w mikrofalówce lub w rondelku na gazie. Jeśli rozpuszczamy w mikrofalówce, wkładamy ją na około 15 sekund wyciągamy i mieszamy, tak postępujemy, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
- Jeśli na gazie wtedy napęczniałą żelatynę postawić na bardzo małym ogniu i podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści (nie gotować! podgrzewać przez około 60-70 sekund). Zdjąć z ognia i odstawić.
- Do miski wylać śmietankę, dodać cukier z wanilią i ubić, ale nie na bardzo sztywno.
- Do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać pomarańczowy, schłodzony krem i wymieszać krótko mikserem.
- Teraz krem można dosłodzić do smaku, jeśli będzie za mało słodki dodać jeszcze 1 łyżkę cukru pudru.
- Do rozpuszczonej, ciągle ciepłej żelatyny, dodać 1 łyżkę soku z cytryny, wymieszać. Dodać 2-3 łyżki kremu śmietanowego i rozmieszać łyżką. Następnie w 3 partiach, cały czas mieszając mikserem, wlać tak przygotowaną żelatynę. Po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.
- Do kremu dodać maliny i wymieszać szpatułką.
- Na biszkopt w blaszce wyłożyć 1/3 kremu, wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą część biszkoptu i nasączyć go połową pozostałego ponczu.
- Wyłożyć połowę pozostałego kremu, wyrównać. Ułożyć trzecią część biszkoptu i nasączyć go pozostałym ponczem.
- Wyłożyć pozostały krem i uformować mały kopczyk. Tort posypać przygotowanymi wcześniej okruszkami i wstawić go do lodówki na całą noc.
- Dobrze schłodzony tort wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki. Tort położyć na paterze i ozdobić malinami.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze