Tradycyjne tiramisu krok po kroku. Przepis na włoski deser
Tiramisu to klasyczny włoski deser z serkiem mascarpone i nutką kawy. Na liście składników jest również likier amaretto i żółtka jaj. Tiramisu jest niezwykle delikatne i kremowe. Jak zrobić tradycyjne włoskie tiramisu? Przepis znajdziecie poniżej.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- 3 żółtka
- 6 łyżek cukru pudru
- cukier waniliowy
- 500 g serka mascarpone
- szklanka wystudzonego mocnego naparu z kawy
- 4 łyżki likieru amaretto
- 300 g biszkoptów podłużnych
- 2 łyżki prawdziwego kakao
- Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Wymieszać z serkiem mascarpone.
- Napar wymieszać z likierem.
- W płynie zwilżyć biszkopty i układać jeden obok drugiego w naczyniu.
- Posmarować połową kremu.
- Na wierzchu ułożyć kolejną warstwę biszkoptów i posmarować resztą kremu.
- Wierzch deseru oprószyć czekoladą i wstawić na 3 godziny do lodówki.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze