Trwa ładowanie...
d2kp8k6
oprac. Katarzyna Gileta

Tradycyjne tiramisu krok po kroku. Przepis na włoski deser

Przepis

Tiramisu to klasyczny włoski deser z serkiem mascarpone i nutką kawy. Na liście składników jest również likier amaretto i żółtka jaj. Tiramisu jest niezwykle delikatne i kremowe. Jak zrobić tradycyjne włoskie tiramisu? Przepis znajdziecie poniżej.

d2kp8k6
1.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 3 żółtka
  • 6 łyżek cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 500 g serka mascarpone
  • szklanka wystudzonego mocnego naparu z kawy
  • 4 łyżki likieru amaretto
  • 300 g biszkoptów podłużnych
  • 2 łyżki prawdziwego kakao
Przepis
  • Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Wymieszać z serkiem mascarpone.
  • Napar wymieszać z likierem.
  • W płynie zwilżyć biszkopty i układać jeden obok drugiego w naczyniu.
  • Posmarować połową kremu.
  • Na wierzchu ułożyć kolejną warstwę biszkoptów i posmarować resztą kremu.
  • Wierzch deseru oprószyć czekoladą i wstawić na 3 godziny do lodówki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Tradycyjne tiramisu krok po kroku. Przepis na włoski deser
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d2kp8k6

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2kp8k6
d2kp8k6
d2kp8k6
d2kp8k6
Więcej tematów
d2kp8k6