Trwa ładowanie...
d3t7axm
11-12-2019 10:05

Torcik kremowa uczta. Nie potrzebujesz piekarnika

Przepis

Kolejne bardzo smaczne ciasto bez pieczenia w "Małej Cukierence". Jest proste, szybkie w przygotowaniu. Wygląda wspaniale i apetycznie. Jest pyszne, kremowe, waniliowe, nie za słodkie. Nasączone herbatniki w kakaowym mleku bardzo dobrze smakują z puszystym, delikatnym kremem. Do ozdoby ciasta możemy użyć dowolnych owoców.

d3t7axm
4.6
(12 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
Mała Cukierenka
Źródło: Mała Cukierenka
Składniki

Krem:

  • 500 g serka mascarpone
  • 120 ml schłodzonej śmietanki kremówki 36 proc.
  • 160 ml słodkiego, skondensowanego mleka (użyłam z puszki)
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:

  • około 200 g herbatników
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki kakao bez cukru

Polewa czekoladowa:

  • 60 g gorzkiej czekolady (użyłam 70 proc.)
  • 60 ml śmietanki kremówki 36 proc. lub 30 proc
  • owoce do ozdoby
Przepis

Przygotujemy mleko do nasączenia herbatników: Mleko wlać do miseczki lub rondelka i podgrzać, aby było gorące (można na gazie lub w mikrofalówce). Do gorącego mleka dodać 2 łyżki kakao i mieszać, aż kakao się rozpuści i nie będzie grudek, odstawić do całkowitego ostygnięcia (od czasu do czasu można wymieszać, aby nie było kożucha).

Krem: Do czystej miski wlać śmietankę i ubić mikserem. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach. Dodać słodkie mleko, ekstrakt waniliowy i znów wymieszać mikserem, aż składniki się połączą.

Blaszkę o wymiarach 25x12 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki maczać w kakaowym mleku i na dnie blaszki ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Na herbatniki wyłożyć 3 spore łyżki kremu i wyrównać. Znów herbatniki maczać w kakaowym mleku i na kremie ułożyć drugą warstwę. Wyłożyć 3 spore łyżki kremu, wyrównać i ułożyć trzecią warstwę herbatników maczanych w mleku. Znów wyłożyć krem, herbatniki, krem i na końcu piątą warstwę herbatników.

Blaszkę z wierzchu nakryć folią spożywczą i ciasto wstawić do lodówki na całą noc.

Przygotujemy polewę: Czekoladę połamać i przełożyć do miseczki. Śmietankę zagotować i gorącą śmietanką zalać czekoladę, mieszać, aż czekolada się roztopi.

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Zdjąć folie spożywczą, nakryć je deseczką i odwrócić ciasto do góry dnem. Zdjąć blaszkę i ostrożnie papier do pieczenia. Gotową polewą udekorować ciasto, na wierzchu ułożyć owoce. Ciasto przechowywać w lodowce.

Torcik kremowa uczta. Nie potrzebujesz piekarnika
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

34
9

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3t7axm
d3t7axm
d3t7axm
d3t7axm
Więcej tematów
d3t7axm

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj