Torcik kremowa uczta. Nie potrzebujesz piekarnika
Kolejne bardzo smaczne ciasto bez pieczenia w "Małej Cukierence". Jest proste, szybkie w przygotowaniu. Wygląda wspaniale i apetycznie. Jest pyszne, kremowe, waniliowe, nie za słodkie. Nasączone herbatniki w kakaowym mleku bardzo dobrze smakują z puszystym, delikatnym kremem. Do ozdoby ciasta możemy użyć dowolnych owoców.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Okazja: |
Krem:
- 500 g serka mascarpone
- 120 ml schłodzonej śmietanki kremówki 36 proc.
- 160 ml słodkiego, skondensowanego mleka (użyłam z puszki)
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
- około 200 g herbatników
- 100 ml mleka
- 2 łyżki kakao bez cukru
Polewa czekoladowa:
- 60 g gorzkiej czekolady (użyłam 70 proc.)
- 60 ml śmietanki kremówki 36 proc. lub 30 proc
- owoce do ozdoby
Przygotujemy mleko do nasączenia herbatników: Mleko wlać do miseczki lub rondelka i podgrzać, aby było gorące (można na gazie lub w mikrofalówce). Do gorącego mleka dodać 2 łyżki kakao i mieszać, aż kakao się rozpuści i nie będzie grudek, odstawić do całkowitego ostygnięcia (od czasu do czasu można wymieszać, aby nie było kożucha).
Krem: Do czystej miski wlać śmietankę i ubić mikserem. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach. Dodać słodkie mleko, ekstrakt waniliowy i znów wymieszać mikserem, aż składniki się połączą.
Blaszkę o wymiarach 25x12 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki maczać w kakaowym mleku i na dnie blaszki ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Na herbatniki wyłożyć 3 spore łyżki kremu i wyrównać. Znów herbatniki maczać w kakaowym mleku i na kremie ułożyć drugą warstwę. Wyłożyć 3 spore łyżki kremu, wyrównać i ułożyć trzecią warstwę herbatników maczanych w mleku. Znów wyłożyć krem, herbatniki, krem i na końcu piątą warstwę herbatników.
Blaszkę z wierzchu nakryć folią spożywczą i ciasto wstawić do lodówki na całą noc.
Przygotujemy polewę: Czekoladę połamać i przełożyć do miseczki. Śmietankę zagotować i gorącą śmietanką zalać czekoladę, mieszać, aż czekolada się roztopi.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Zdjąć folie spożywczą, nakryć je deseczką i odwrócić ciasto do góry dnem. Zdjąć blaszkę i ostrożnie papier do pieczenia. Gotową polewą udekorować ciasto, na wierzchu ułożyć owoce. Ciasto przechowywać w lodowce.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze