Tarta Tatin z truskawkami
Poniższy przepis jest wolną interpretacją klasycznego, francuskiego przepisu na tartę Tatin. W oryginalnej recepturze główną rolę grają jabłka, ponieważ jednak właśnie się kończy sezon na truskawki, mamy ostatnią szansę na spróbowanie tego przepisu.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- 120 g masła
- 1,5 szklanki mąki
- 1 żółtko
- 1-2 łyżki zimnej wody
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
Wierzch:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 80 g masła klarowanego
- ok. 250 g dużych truskawek
Robimy ciasto: wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Robimy wierzch: w rondelku roztapiamy masło i wsypujemy cukier. Mieszamy i gotujemy przez chwilę, aż powstanie karmel. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i przekrawamy na pół. Karmel wlewamy do formy na tartę i układamy na warstwie karmelu truskawki (przekrojoną częścią do spodu).
Ciasto rozwałkowujemy na placek trochę większy niż średnica formy, następnie układamy na truskawkach i karmelu. Brzegi ciasta wpychamy do wnętrza formy. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni C. Jeszcze gorącą tartę przykrywamy gorącym talerzem i odwracamy wyjmując w ten sposób. Podajemy najlepiej ciepłą z lodami śmietankowymi lub waniliowymi.
Zobacz także: błyskawiczny makaron ryżowy z kurczakiem i groszkiem
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze