Trwa ładowanie...
d1jlj3m
d1jlj3m

Tarta Tatin z truskawkami

Przepis

Poniższy przepis jest wolną interpretacją klasycznego, francuskiego przepisu na tartę Tatin. W oryginalnej recepturze główną rolę grają jabłka, ponieważ jednak właśnie się kończy sezon na truskawki, mamy ostatnią szansę na spróbowanie tego przepisu.

1.0
(1 głos)
Oceń:
d1jlj3m
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
Tarta Tatin z truskawkami
tanio-szybko-smacznie.pl
Tarta Tatin z truskawkami
Składniki
  • 120 g masła
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 żółtko
  • 1-2 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli

Wierzch:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 80 g masła klarowanego
  • ok. 250 g dużych truskawek
Przepis

Robimy ciasto: wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Robimy wierzch: w rondelku roztapiamy masło i wsypujemy cukier. Mieszamy i gotujemy przez chwilę, aż powstanie karmel. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i przekrawamy na pół. Karmel wlewamy do formy na tartę i układamy na warstwie karmelu truskawki (przekrojoną częścią do spodu).

Ciasto rozwałkowujemy na placek trochę większy niż średnica formy, następnie układamy na truskawkach i karmelu. Brzegi ciasta wpychamy do wnętrza formy. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni C. Jeszcze gorącą tartę przykrywamy gorącym talerzem i odwracamy wyjmując w ten sposób. Podajemy najlepiej ciepłą z lodami śmietankowymi lub waniliowymi.
Zobacz także: błyskawiczny makaron ryżowy z kurczakiem i groszkiem

Tarta Tatin z truskawkami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d1jlj3m

Podziel się opinią

Share
d1jlj3m
d1jlj3m

d1jlj3m
d1jlj3m
d1jlj3m