Trwa ładowanie...
d1hf900
Natalia Kudela

Szybki torcik tiramisu z truskawkami. Idealny deser na lato

Przepis

Pyszne ciacho z truskawkami. Torcik jest wilgotny i aromatyczny, wszystkie smaki wspaniale się ze sobą łączą. Zamiast likieru migdałowego można użyć śmietankowego czy orzechowego, a truskawki możemy zastąpić malinami. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

d1hf900
2.9
(7 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

8

Okazja:
Mała cukierenka
Źródło: Mała cukierenka
Składniki

Biszkopt:

  • 3 duże jajka – osobno żółtka i białka
  • 110 g cukru
  • 80 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 25 g kakao bez cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 90 ml oleju

Do nasączenia:

  • 140 ml zaparzonej, ostudzonej kawy
  • 60 ml migdałowego likieru (można użyć innego alkoholu)

Krem:

  • 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 proc.
  • 60g cukru pudru – około 7 łyżek
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 1 fix do śmietany
  • 500g serka mascarpone
  • 250g umytych, pokrojonych truskawek
  • około 100 g podłużnych biszkoptów

Do ozdoby:

  • kakao do posypania
  • 2 łyżki galaretki w proszku (użyłam brzoskwiniowej, można użyć innego smaku)
  • około 70 ml gorącej wody
  • około 400 g umytych truskawek
Przepis
  • Piekarnik nastawić na 180 st. C na funkcji góra-dół.
  • Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
  • Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać delikatnie szpatułką.
  • W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem. Następnie przesiać na jajeczną masę, wymieszać szpatułką na jednolite ciasto.
  • Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
  • Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki, rant tortownicy umyć.
  • Biszkopt z wierzchu wyrównać, odciąć przypieczoną skórkę i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki.
  • Składniki do nasączenia wymieszać i połową przygotowanego ponczu nasączyć biszkopt w blaszce.

Krem:
Schłodzoną śmietankę wlać do miski, dodać cukier puder, fix, wanilię i ubić, ale nie na bardzo sztywno.
Do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
Krem podzielić na dwie równe części i do jednej dodać truskawki, krótko wymieszać szpatułką.
Na biszkopt w blaszce wyłożyć krem z truskawkami i wyrównać. Na wierzchu ułożyć warstwę biszkoptów i nasączyć je pozostałym ponczem.
Na biszkopty wyłożyć pozostały krem, ale tak, żeby nie dotykał brzegu tortownicy.
Tort posypać kakao i wstawić do lodówki na co najmniej 8 godzin, najlepiej na całą noc.

Ozdabianie tortu:

  • Galaretkę zalać gorącą wodą i mieszać, aż galaretka się rozpuści, odstawić do ostudzenia.
  • Tort ostrożnie wyjąć z blaszki (nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki) i położyć na paterze. Brzeg tortu można wyrównać nożem.
  • Truskawki pokroić na plastry i wymieszać z galaretką (galaretka może być delikatnie ciepła.
  • Na wierzchu ułożyć pierwszą i drugą warstwę truskawek. Tort można od razu podawać lub jeszcze na chwilkę wstawić do lodówki.
Szybki torcik tiramisu z truskawkami. Idealny deser na lato
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4
2
Share
d1hf900
d1hf900
d1hf900
d1hf900
d1hf900
Więcej tematów
d1hf900