Szybki torcik tiramisu z truskawkami. Idealny deser na lato
Pyszne ciacho z truskawkami. Torcik jest wilgotny i aromatyczny, wszystkie smaki wspaniale się ze sobą łączą. Zamiast likieru migdałowego można użyć śmietankowego czy orzechowego, a truskawki możemy zastąpić malinami. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 8 |
Okazja: |
Biszkopt:
- 3 duże jajka – osobno żółtka i białka
- 110 g cukru
- 80 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 25 g kakao bez cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 90 ml oleju
Do nasączenia:
- 140 ml zaparzonej, ostudzonej kawy
- 60 ml migdałowego likieru (można użyć innego alkoholu)
Krem:
- 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 proc.
- 60g cukru pudru – około 7 łyżek
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- 1 fix do śmietany
- 500g serka mascarpone
- 250g umytych, pokrojonych truskawek
- około 100 g podłużnych biszkoptów
Do ozdoby:
- kakao do posypania
- 2 łyżki galaretki w proszku (użyłam brzoskwiniowej, można użyć innego smaku)
- około 70 ml gorącej wody
- około 400 g umytych truskawek
- Piekarnik nastawić na 180 st. C na funkcji góra-dół.
- Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
- Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać delikatnie szpatułką.
- W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem. Następnie przesiać na jajeczną masę, wymieszać szpatułką na jednolite ciasto.
- Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
- Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki, rant tortownicy umyć.
- Biszkopt z wierzchu wyrównać, odciąć przypieczoną skórkę i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki.
- Składniki do nasączenia wymieszać i połową przygotowanego ponczu nasączyć biszkopt w blaszce.
Krem:
Schłodzoną śmietankę wlać do miski, dodać cukier puder, fix, wanilię i ubić, ale nie na bardzo sztywno.
Do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
Krem podzielić na dwie równe części i do jednej dodać truskawki, krótko wymieszać szpatułką.
Na biszkopt w blaszce wyłożyć krem z truskawkami i wyrównać. Na wierzchu ułożyć warstwę biszkoptów i nasączyć je pozostałym ponczem.
Na biszkopty wyłożyć pozostały krem, ale tak, żeby nie dotykał brzegu tortownicy.
Tort posypać kakao i wstawić do lodówki na co najmniej 8 godzin, najlepiej na całą noc.
Ozdabianie tortu:
- Galaretkę zalać gorącą wodą i mieszać, aż galaretka się rozpuści, odstawić do ostudzenia.
- Tort ostrożnie wyjąć z blaszki (nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki) i położyć na paterze. Brzeg tortu można wyrównać nożem.
- Truskawki pokroić na plastry i wymieszać z galaretką (galaretka może być delikatnie ciepła.
- Na wierzchu ułożyć pierwszą i drugą warstwę truskawek. Tort można od razu podawać lub jeszcze na chwilkę wstawić do lodówki.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze