Szybki piernik. Idealny na Święta
Ciasto na piernik powinno dojrzewać minimum 2-3 tygodnie, żeby było gotowe na święta. Jednak, jeśli nie mamy czasu lub zwyczajnie zapomnimy przygotować ciasto wcześniej, możemy upiec piernik last minute. Jest równie pyszny, jak ten dojrzewający.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Okazja: |
- Mąkę łączymy w misce z przyprawą do piernika i sodą. Masło miksujemy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku.
- Następnie do masy dodajemy miód, wodę, śmietaną, ciągle miksując. Do masy dodajemy sypkie składniki.
- Z białek ubijamy pianę (z dodatkiem szczypty soli). Pianę dodajemy partiami do masy i delikatnie ją mieszamy drewnianą łyżką.
- Masę przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
- Po około 25. minutach nakłuwamy ciasto przy użyciu drewnianego patyczka.
- Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystudzenia.
- Czekoladę łamiemy na kawałki, przekładamy ją do metalowej miseczki i rozpuszczamy na parze dodając do niej śmietankę lub mleko. Tak przygotowaną polewą dekorujemy ciasto.
Przepis dodał użytkownik IlonaAlberto
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze