Trwa ładowanie...
d1zkxdz
09-11-2017 13:48

Strucla z serem i żurawiną. Rozpływa się w ustach

Przepis

Pyszne ciasto z serem i konfiturą żurawinową smakuje na co dzień i od święta. Przygotowanie jeji wymaga nieco wprawy, dlatego warto przećwiczyć ten przepis, by zachwycić bliskich w czasie Bożego Narodzenia. Ciasto można dodatkowo posypać kruszonką.

d1zkxdz
3.5
(10 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
iStock
Źródło: iStock
Składniki
  • 800 g mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 300 ml mleka
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 2 jajka
  • 6 łyżek cukru z prawdziwą wanilią
  • 6 łyżek konfitury żurawinowej
  • 50 g półtłustego twarogu
  • 1 żółtko
Przepis

Przygotuj zaczyn. Rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj 2 łyżki mąki i cukru z wanilią. Kiedy zacznie rosnąć, dodaj mąkę, cukier, olej i jajka. Zagnieć ciasto. Odstaw na 60 minut w ciepłe miejsce, by wyrosło. Twaróg wymieszaj z żółtkiem i pozostałym cukrem waniliowym. Ciasto podziel na 3 równe części. Jedną nadziej twarogiem, dwie pozostałe konfiturą. Zapleć warkocz i uformuj wieniec. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez około 50 minut.

Zobacz wideo: Ciasteczka cynamonowe

Strucla z serem i żurawiną. Rozpływa się w ustach
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

6

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1zkxdz
d1zkxdz
d1zkxdz
d1zkxdz
Więcej tematów
d1zkxdz