Strucla z serem i żurawiną. Rozpływa się w ustach
Pyszne ciasto z serem i konfiturą żurawinową smakuje na co dzień i od święta. Przygotowanie jeji wymaga nieco wprawy, dlatego warto przećwiczyć ten przepis, by zachwycić bliskich w czasie Bożego Narodzenia. Ciasto można dodatkowo posypać kruszonką.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 800 g mąki pszennej
- 1 łyżka oleju
- 3/4 szklanki cukru
- 300 ml mleka
- 1 opakowanie suchych drożdży
- 2 jajka
- 6 łyżek cukru z prawdziwą wanilią
- 6 łyżek konfitury żurawinowej
- 50 g półtłustego twarogu
- 1 żółtko
Przygotuj zaczyn. Rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj 2 łyżki mąki i cukru z wanilią. Kiedy zacznie rosnąć, dodaj mąkę, cukier, olej i jajka. Zagnieć ciasto. Odstaw na 60 minut w ciepłe miejsce, by wyrosło. Twaróg wymieszaj z żółtkiem i pozostałym cukrem waniliowym. Ciasto podziel na 3 równe części. Jedną nadziej twarogiem, dwie pozostałe konfiturą. Zapleć warkocz i uformuj wieniec. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez około 50 minut.
Zobacz wideo: Ciasteczka cynamonowe
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze