Spaghetti z cukinii po bolońsku
Do przygotowania fit wersji makaronu warto wykorzystać warzywa. Szczególnie nadają się do tego marchewki i cukinie. Warzywa należy pokroić w cienkie paski za pomocą specjalnej obieraczki (grubość według uznania) i zblanszować.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 4 łyżki oliwy
- 800 g cukinii
- 150 g wątróbki drobiowej
- 3 plastry szynki gotowanej
- 1 cebula pokrojona w piórka
- 150 g zmielonego mięsa wołowego
- 100 g posiekanych pieczarek
- 300 g przecieru pomidorowego
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka posiekanego oregano
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- 1 mini kostka przyprawowa Oregano
- sól, pieprz
- W garnku zagotuj 4 litry wody, posól i dodaj 2 łyżki oliwy.
- Cukinię pokrój w cienkie paski przypominające spaghetti.
- Posiekaj wątróbkę i szynkę.
- W głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż na niej cebulę.
- Dodaj zmielone mięso, wątróbkę, szynkę i pieczarki. Smaż około 5 minut.
- Zalej przecierem pomidorowym. Dodaj łyżkę posiekanego oregano i liść laurowy. Przykryj i duś 10 minut. Dopraw mini kostką, solą i pieprzem. Dodaj bazylię, wymieszaj.
- Zblanszuj w gorącej wodzie pokrojoną w paski cukinię. Odcedź i wymieszaj z sosem. Podawaj od razu.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze