Trwa ładowanie...
d162naz
29-07-2022 09:10

Spaghetti z cukinii po bolońsku

Przepis

Do przygotowania fit wersji makaronu warto wykorzystać warzywa. Szczególnie nadają się do tego marchewki i cukinie. Warzywa należy pokroić w cienkie paski za pomocą specjalnej obieraczki (grubość według uznania) i zblanszować.

d162naz
5.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 4 łyżki oliwy
  • 800 g cukinii
  • 150 g wątróbki drobiowej
  • 3 plastry szynki gotowanej
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • 150 g zmielonego mięsa wołowego
  • 100 g posiekanych pieczarek
  • 300 g przecieru pomidorowego
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka posiekanego oregano
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • 1 mini kostka przyprawowa Oregano
  • sól, pieprz
Przepis
  • W garnku zagotuj 4 litry wody, posól i dodaj 2 łyżki oliwy.
  • Cukinię pokrój w cienkie paski przypominające spaghetti.
  • Posiekaj wątróbkę i szynkę.
  • W głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż na niej cebulę.
  • Dodaj zmielone mięso, wątróbkę, szynkę i pieczarki. Smaż około 5 minut.
  • Zalej przecierem pomidorowym. Dodaj łyżkę posiekanego oregano i liść laurowy. Przykryj i duś 10 minut. Dopraw mini kostką, solą i pieprzem. Dodaj bazylię, wymieszaj.
  • Zblanszuj w gorącej wodzie pokrojoną w paski cukinię. Odcedź i wymieszaj z sosem. Podawaj od razu.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Spaghetti z cukinii po bolońsku
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d162naz
d162naz
d162naz
d162naz
Więcej tematów
d162naz