Domowy kapsalon. Holenderska odpowiedź na gyros
Kapsalon to danie, którym zajadają się Holendrzy. Danie składa się z frytek przykrytych gyrosem i zapieczonych z żółtym serem. Na wierzchu sałatka i sos czosnkowy. Paula przygotowała domową wersję kapsalonu. Macie ochotę spróbować? Więcej pyszności znajdziecie na blogu "zGotowana Paula".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Sos czosnkowy:
- śmietana i majonez w proporcji 1:1
- czosnek - wedle ostrości
- sól i pieprz
Piersi z kurczaka pokroić w paski i zamarynować w przyprawach i oleju. Odstawić na godzinę, następnie usmażyć. w Keksówce układać kolejno: upieczone frytki, kurczaka, żółty ser. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C do momentu, aż ser się roztopi. Następnie ułożyć pokrojonego w plastry pomidora, ogórka, czerwoną cebulę. Podawać na ciepło z sosem czosnkowym.
Zobacz też przepis na sałatkę gyros
src="https://d.wpimg.pl/48002593-294060670/salatka.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze