Trwa ładowanie...
dvqkno8
dvqkno8

Domowy kapsalon. Holenderska odpowiedź na gyros

Przepis

Kapsalon to danie, którym zajadają się Holendrzy. Danie składa się z frytek przykrytych gyrosem i zapieczonych z żółtym serem. Na wierzchu sałatka i sos czosnkowy. Paula przygotowała domową wersję kapsalonu. Macie ochotę spróbować? Więcej pyszności znajdziecie na blogu "zGotowana Paula".

2.2
(11 głosów)
Oceń:
dvqkno8
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Zdjęcie
zGotowana Paula
Zdjęcie
Składniki
  • podwójna pierś kurczaka
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz
  • przyprawa do kurczaka
  • słodka papryka
  • upieczone frytki ok. 400 g
  • żółty ser
  • pomidory
  • ogórki
  • sałata lodowa
  • czerwona cebula

Sos czosnkowy:

  • śmietana i majonez w proporcji 1:1
  • czosnek - wedle ostrości
  • sól i pieprz
Przepis

Piersi z kurczaka pokroić w paski i zamarynować w przyprawach i oleju. Odstawić na godzinę, następnie usmażyć. w Keksówce układać kolejno: upieczone frytki, kurczaka, żółty ser. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C do momentu, aż ser się roztopi. Następnie ułożyć pokrojonego w plastry pomidora, ogórka, czerwoną cebulę. Podawać na ciepło z sosem czosnkowym.

Zobacz też przepis na sałatkę gyros

dvqkno8
Domowy kapsalon. Holenderska odpowiedź na gyros
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

12
21
Share
dvqkno8
dvqkno8

dvqkno8
dvqkno8
dvqkno8