Trwa ładowanie...
d21q2yy
d21q2yy

Domowy kapsalon. Holenderska odpowiedź na gyros

Przepis

Kapsalon to danie, którym zajadają się Holendrzy. Danie składa się z frytek przykrytych gyrosem i zapieczonych z żółtym serem. Na wierzchu sałatka i sos czosnkowy. Paula przygotowała domową wersję kapsalonu. Macie ochotę spróbować? Więcej pyszności znajdziecie na blogu "zGotowana Paula".

2.2
(11 głosów)
Oceń:
d21q2yy
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Zdjęcie
zGotowana Paula
Składniki
  • podwójna pierś kurczaka
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz
  • przyprawa do kurczaka
  • słodka papryka
  • upieczone frytki ok. 400 g
  • żółty ser
  • pomidory
  • ogórki
  • sałata lodowa
  • czerwona cebula

Sos czosnkowy:

  • śmietana i majonez w proporcji 1:1
  • czosnek - wedle ostrości
  • sól i pieprz
Przepis

Piersi z kurczaka pokroić w paski i zamarynować w przyprawach i oleju. Odstawić na godzinę, następnie usmażyć. w Keksówce układać kolejno: upieczone frytki, kurczaka, żółty ser. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C do momentu, aż ser się roztopi. Następnie ułożyć pokrojonego w plastry pomidora, ogórka, czerwoną cebulę. Podawać na ciepło z sosem czosnkowym.

Zobacz też przepis na sałatkę gyros

d21q2yy
Domowy kapsalon. Holenderska odpowiedź na gyros
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

12
20
Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

d21q2yy
d21q2yy
d21q2yy
d21q2yy
d21q2yy