Spaghetti z pomidorami. Najszybszy przepis na makaron
Szybki obiad we włoskim stylu. Aromatyczny pomidorowy sos, parmezan, kapary i makaron. Czego chcieć więcej? Przepis pochodzi z bloga opietruszka.pl od Joanny Byczkiewicz.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Rodzaj diety: |
- 200 g makaronu spaghetti
- 500 g dojrzałych pomidorków koktajlowych na gałązce
- 2 małe szalotki
- 2 marchewki
- mała główka czosnku
- pół pęczka bazylii
- 10 kaparów
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta cynamonu
- 2-3 łyżki oliwy
- 20 g parmezanu
- 100 ml passaty pomidorowej
- odrobina wody
- łyżeczka suszonych, drobno pokrojonych pomidorów (opcjonalnie)
- pół łyżeczki suszonej bazylii (opcjonalnie)
Do dużego garnka nalej sporą ilość wody. Zagotuj. Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza. W tym czasie podsmaż na łyżce oliwy pokrojoną w drobną kostkę szalotkę. Pokrój drobno. Gdy szalotka jest zeszklona, dodaj marchewkę i podsmaż ją. Na blachę do pieczenia rozłóż 1/3 pomidorków wraz z gałązkami. Nie, nie oszalałam! Dzięki pieczeniu ich z gałązkami w twojej kuchni zapachnie latem! Natrzyj je delikatnie oliwą (około pół łyżki). Główkę czosnku natnij u góry nożem tak, aby ściąć kawałki ząbków. Dużą część natrzyj delikatnie oliwą. Połóż obok pomidorków. Mniejsze kawałki obierz i dodaj do smażenia. Wstaw pomidorki do pieczenia na około 20-25 minut. Pokrój resztę pomidorków na kilka kawałków i dodaj do cebuli, marchewki i czosnku. Dolej odrobinę wody, około 1/4 szklanki, passatę oraz przyprawy. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 10 minut. Gdy pomidory i czosnek się upieką, lekko przestudzony czosnek wyciśnij do sosu, naciskając dolną część główki – powinien mieć konsystencję masła. Wmieszaj do sosu.
Gdy woda zawrze, wrzuć makaron i gotuj go około 5-6 minut do czasu aż będzie al dente! Nie przelewaj go zimną wodą. Wrzuć makaron bezpośrednio do sosu (nawet jeśli zostanie z nim trochę wody z gotowania to nawet sprawi, że sos będzie bardziej lepił się do makaronu). Wymieszaj.
Przełóż makaron z sosem na talerz. Poukładaj na nim upieczone pomidorki (przed jedzeniem pozbądź się gałązek – one oddały już swój aromat. Posyp startym parmezanem, poukładaj listki bazylii oraz kapary. Opcjonalnie posyp suszonymi pomidorami oraz bazylią – prawdziwy smakosz makaronu poczuje się jak w niebie.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze