Spaghetti z pomidorami. Najszybszy przepis na makaron

Szybki obiad we włoskim stylu. Aromatyczny pomidorowy sos, parmezan, kapary i makaron. Czego chcieć więcej? Przepis pochodzi z bloga opietruszka.pl od Joanny Byczkiewicz.

Spaghetti z pomidoramiSpaghetti z pomidorami
Joanna Byczkiewicz

Składniki

  • 200 g makaronu spaghetti
  • 500 g dojrzałych pomidorków koktajlowych na gałązce
  • 2 małe szalotki
  • 2 marchewki
  • mała główka czosnku
  • pół pęczka bazylii
  • 10 kaparów
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta cynamonu
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 20 g parmezanu
  • 100 ml passaty pomidorowej
  • odrobina wody
  • łyżeczka suszonych, drobno pokrojonych pomidorów (opcjonalnie)
  • pół łyżeczki suszonej bazylii (opcjonalnie)

Przepis

Do dużego garnka nalej sporą ilość wody. Zagotuj. Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza. W tym czasie podsmaż na łyżce oliwy pokrojoną w drobną kostkę szalotkę. Pokrój drobno. Gdy szalotka jest zeszklona, dodaj marchewkę i podsmaż ją. Na blachę do pieczenia rozłóż 1/3 pomidorków wraz z gałązkami. Nie, nie oszalałam! Dzięki pieczeniu ich z gałązkami w twojej kuchni zapachnie latem! Natrzyj je delikatnie oliwą (około pół łyżki). Główkę czosnku natnij u góry nożem tak, aby ściąć kawałki ząbków. Dużą część natrzyj delikatnie oliwą. Połóż obok pomidorków. Mniejsze kawałki obierz i dodaj do smażenia. Wstaw pomidorki do pieczenia na około 20-25 minut. Pokrój resztę pomidorków na kilka kawałków i dodaj do cebuli, marchewki i czosnku. Dolej odrobinę wody, około 1/4 szklanki, passatę oraz przyprawy. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 10 minut. Gdy pomidory i czosnek się upieką, lekko przestudzony czosnek wyciśnij do sosu, naciskając dolną część główki – powinien mieć konsystencję masła. Wmieszaj do sosu.

Przepis

Gdy woda zawrze, wrzuć makaron i gotuj go około 5-6 minut do czasu aż będzie al dente! Nie przelewaj go zimną wodą. Wrzuć makaron bezpośrednio do sosu (nawet jeśli zostanie z nim trochę wody z gotowania to nawet sprawi, że sos będzie bardziej lepił się do makaronu). Wymieszaj.

Przepis

Przełóż makaron z sosem na talerz. Poukładaj na nim upieczone pomidorki (przed jedzeniem pozbądź się gałązek – one oddały już swój aromat. Posyp startym parmezanem, poukładaj listki bazylii oraz kapary. Opcjonalnie posyp suszonymi pomidorami oraz bazylią – prawdziwy smakosz makaronu poczuje się jak w niebie.

Wybrane dla Ciebie
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯