Trwa ładowanie...
da90ixd
da90ixd

Spaghetti

Spaghetti bolognese czy spaghetti carbonara? Najlepsze przepisy na spaghetti Shutterstock

Spaghetti to rodzaj długiego, włoskiego makaronu. Chociaż wszyscy doskonale znamy jego smak i wygląd, czasami przyrządzamy go w niewłaściwy sposób. Zobacz, jak idealnie ugotować spaghetti.
Makarony to absolutna podstawa kuchni włoskich. Chociaż rodzajów tradycyjnej pasty jest wiele, to właśnie spaghetti zdobyło największą popularność. W Polsce najczęściej podaje się go z sosem pomidorowym i dodatkami, jednak należy pamiętać, że tradycyjne spaghetti możemy śmiało wykorzystywać do przygotowywania wielu innych potraw.

Na początku wspomnijmy jednak o historii kultowego makaronu. Wywodzi się z Neapolu, a pierwszy raz zrobił go Antonio Vivandi. Wygląd spaghetti był wtedy jednak nieco inny, a szczególną uwagę zwracała jego długość – aż 50 centymetrów. Szybko okazało się, że taki rozmiar makaronu nie jest praktyczny i długie nitki skrócono o połowę.

Jeśli powiedzieliśmy o długości spaghetti, warto wspomnieć również o jego grubości. Wielu kucharzy uważa, że to właśnie kultowe spaghetti jest wręcz perfekcyjne na tle innych makaronów długich. Dzięki temu, że nitki nie są ani bardzo drobne, ani bardzo grube, ten rodzaj pasty świetnie nadaje się do przyrządzania wielu potraw.

Oryginalny makaron – charakterystyka
Chociaż każdy z nas słyszał wielokrotnie o makaronie spaghetti, prawdopodobnie nie wszyscy wiedzą o tym, że produkty, które są dostępne w sklepach i nazwane „makaronami”, to nie zawsze włoskie pasty. Przypominamy, że żeby makaron był oryginalnie włoski, powinien mieć w składzie jedynie wodę oraz pszenicę durum.

Taki oryginalny produkt nie będzie się rozgotowywał, a dania zrobione na jego bazie będą miały zdecydowanie lepszy smak.

Spaghetti – sposób gotowania
Spaghetti to rodzaj makaronu, który zawsze powinien być gotowany al dente. Oznacza to, że nitki powinny być lekko twarde, ale nie surowe. Istnieją sposoby na sprawdzenie tego, czy nasz makaron jest idealnie podany.

Gdy ugotujemy spaghetti, weźmy jedną nitkę makaronu i przełammy ją. Spaghetti, które jest perfekcyjnie ugotowane, będzie wydawało charakterystyczny trzask. Jeśli spojrzymy na przekrój makaronu, powinniśmy zobaczyć mała kropeczkę, która będzie znakiem, że makaron nie jest przegotowany.

Warto zwracać uwagę na takie szczegóły, ponieważ rozgotowane spaghetti to jeden z najczęstszych błędów, które popełnia się przy okazji gotowania dań włoskich.

da90ixd
da90ixd
da90ixd
da90ixd