Spaghetti

Spaghetti to rodzaj długiego, włoskiego makaronu. Chociaż wszyscy doskonale znamy jego smak i wygląd, czasami przyrządzamy go w niewłaściwy sposób. Zobacz, jak idealnie ugotować spaghetti.Makarony to absolutna podstawa kuchni włoskich. Chociaż rodzajów tradycyjnej pasty jest wiele, to właśnie spaghetti zdobyło największą popularność. W Polsce najczęściej podaje się go z sosem pomidorowym i dodatkami, jednak należy pamiętać, że tradycyjne spaghetti możemy śmiało wykorzystywać do przygotowywania wielu innych potraw.

Na początku wspomnijmy jednak o historii kultowego makaronu. Wywodzi się z Neapolu, a pierwszy raz zrobił go Antonio Vivandi. Wygląd spaghetti był wtedy jednak nieco inny, a szczególną uwagę zwracała jego długość – aż 50 centymetrów. Szybko okazało się, że taki rozmiar makaronu nie jest praktyczny i długie nitki skrócono o połowę.

Jeśli powiedzieliśmy o długości spaghetti, warto wspomnieć również o jego grubości. Wielu kucharzy uważa, że to właśnie kultowe spaghetti jest wręcz perfekcyjne na tle innych makaronów długich. Dzięki temu, że nitki nie są ani bardzo drobne, ani bardzo grube, ten rodzaj pasty świetnie nadaje się do przyrządzania wielu potraw.

Oryginalny makaron – charakterystykaChociaż każdy z nas słyszał wielokrotnie o makaronie spaghetti, prawdopodobnie nie wszyscy wiedzą o tym, że produkty, które są dostępne w sklepach i nazwane „makaronami”, to nie zawsze włoskie pasty. Przypominamy, że żeby makaron był oryginalnie włoski, powinien mieć w składzie jedynie wodę oraz pszenicę durum.

Taki oryginalny produkt nie będzie się rozgotowywał, a dania zrobione na jego bazie będą miały zdecydowanie lepszy smak.

Spaghetti – sposób gotowaniaSpaghetti to rodzaj makaronu, który zawsze powinien być gotowany al dente. Oznacza to, że nitki powinny być lekko twarde, ale nie surowe. Istnieją sposoby na sprawdzenie tego, czy nasz makaron jest idealnie podany.

Gdy ugotujemy spaghetti, weźmy jedną nitkę makaronu i przełammy ją. Spaghetti, które jest perfekcyjnie ugotowane, będzie wydawało charakterystyczny trzask. Jeśli spojrzymy na przekrój makaronu, powinniśmy zobaczyć mała kropeczkę, która będzie znakiem, że makaron nie jest przegotowany.

Warto zwracać uwagę na takie szczegóły, ponieważ rozgotowane spaghetti to jeden z najczęstszych błędów, które popełnia się przy okazji gotowania dań włoskich.

Potrawy znane z bajek

Potrawy znane z bajek

Nie tylko pizza, czyli kuchnia włoska

Nie tylko pizza, czyli kuchnia włoska

5 przepisów na dania z mielonego mięsa

5 przepisów na dania z mielonego mięsa

Magda Bukowska Magda Bukowska
2 maja. Dzień tuńczyka
GALERIA

2 maja. Dzień tuńczyka

Jak przygotować klasyczne spaghetti carbonara?
WIDEO

Jak przygotować klasyczne spaghetti carbonara?

Katarzyna Gileta Katarzyna Gileta
Włoskie smaki. Klasyczne spaghetti bolognese
WIDEO

Włoskie smaki. Klasyczne spaghetti bolognese

Katarzyna Gileta Katarzyna Gileta
Spaghetti niejedno ma imię
GALERIA

Spaghetti niejedno ma imię

Karolina Wójciga Karolina Wójciga
Makaron prosto z... patelni

Makaron prosto z... patelni

Katarzyna Gileta Katarzyna Gileta
Carbonara według przepisu z 1900 roku

Carbonara według przepisu z 1900 roku