Śnieżny makowiec siostry Anastazji. Przepyszne ciacho nie tylko na święta
Smak makowca towarzyszy nam co roku podczas Świąt Bożego Narodzenia. Mamy dla was przepis na fantastyczne ciasto z makiem siostry Anastazji.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Okazja: |
Biszkopt jasny:
- 6 jaj,
- 1 szklanka cukru kryształu,
- 1 szklanka mąki,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa I:
- 25 dag maku mielonego,
- 10 dag cukru kryształu,
- 3 białka,
- 2 łyżki miodu,
- 1/2 szklanki słodkiego mleka,
- olejek migdałowy,
- 20 dag bakalii (rodzynki, płatki migdałowe, kostka z ananasa lub papai).
Masa II:
- 1/2 l śmietany kremówki,
- 3 łyżeczki żelatyny,
- 2-3 łyżki cukru pudru.
Masa III:
- 20 dag masła,
- 10 dag cukru pudru,
- 15 dag orzechów mielonych,
- 1/2 szklanki mleka,
- 3 żółtka,
- spirytus (do smaku).
- Biszkopt jasny: białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180 stopni C. ok. 30-40 min.
- Masa I: wszystkie składniki dobrze wymieszać i smażyć na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aż do uzyskania gęstej masy.
- Masa II: żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Śmietanę ubić z cukrem, dodając letnią żelatynę. Wymieszać.
- Masa III: mleko zagotować, zalać orzechy i wymieszać. Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, przestudzone orzechy i spirytus.
- Przełożenie ciasta: biszkopt - masa I - masa II - masa III - polewa.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze