Sernik mascarpone z masłem orzechowym
Słodko-słona propozycja to uczta smakowa dla wielbicieli ciast. Warto wykorzystać to zestawienie przygotowując sernik według przepisu z bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
Spód:
- 100 g ciasteczek zbożowych
- 100 solonych krakersów
- 50 g masła
Masa:
- 250 g sera Mascarpone
- 250 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.
- 3/4 szklanki masła orzechowego
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 opakowanie śmietan-fixu
Polewa:
- 50 g czekolady mlecznej
- 25 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka i krakersy kruszymy drobno i mieszamy ze sobą. Masło roztapiamy, dodajemy do okruszków. Mieszamy, masę ugniatamy na spodzie blaszki, formując też małe brzegi. Pieczemy ok. 15 minut i wyjmujemy do ostudzenia.
Śmietankę ubijamy na sztywno ze śmietan-fixem. Mascarpone ucieramy z masłem orzechowym i cukrem pudrem na gładką masę.
Do masy serowej dodajemy połowę śmietanki i delikatnie mieszamy, najlepiej za pomocą szpatułki. Dodajemy resztę śmietanki, znów mieszamy i wykładamy masę na spód. Odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Czekoladę siekamy dość drobno. Śmietankę podgrzewamy (uwaga, żeby nie zagotować) i gorącą zalewamy czekoladę. Mieszamy do otrzymania gładkiej polewy. Ozdabiamy nią wierzch schłodzonego ciasta.
Zobacz także: rolada z masłem orzechowym i oreo
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze