Cukrowa Wróżka
21-04-2017 (11:36)

Sernik mascarpone z masłem orzechowym - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie www.cukrowawrozka.pl
Podziel się

Słodko-słona propozycja to uczta smakowa dla wielbicieli ciast. Warto wykorzystać to zestawienie przygotowując sernik według przepisu z bloga "Mała Cukierenka".

Składniki

Spód:

  • 100 g ciasteczek zbożowych
  • 100 solonych krakersów
  • 50 g masła

Masa:

  • 250 g sera Mascarpone
  • 250 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.
  • 3/4 szklanki masła orzechowego
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie śmietan-fixu

Polewa:

  • 50 g czekolady mlecznej
  • 25 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.
Przepis

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka i krakersy kruszymy drobno i mieszamy ze sobą. Masło roztapiamy, dodajemy do okruszków. Mieszamy, masę ugniatamy na spodzie blaszki, formując też małe brzegi. Pieczemy ok. 15 minut i wyjmujemy do ostudzenia.

Śmietankę ubijamy na sztywno ze śmietan-fixem. Mascarpone ucieramy z masłem orzechowym i cukrem pudrem na gładką masę.

Do masy serowej dodajemy połowę śmietanki i delikatnie mieszamy, najlepiej za pomocą szpatułki. Dodajemy resztę śmietanki, znów mieszamy i wykładamy masę na spód. Odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.

Czekoladę siekamy dość drobno. Śmietankę podgrzewamy (uwaga, żeby nie zagotować) i gorącą zalewamy czekoladę. Mieszamy do otrzymania gładkiej polewy. Ozdabiamy nią wierzch schłodzonego ciasta.
Zobacz także: rolada z masłem orzechowym i oreo

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne