Sernik z masłem orzechowym precelkami i czekoladą. Pyszny słodko-słony wypiek
Ciasto dla tych, którzy lubią słodko-słone połączenia albo jeszcze nie wiedzą, czy lubią i chcą się przekonać. Słone precelki na spodzie, następnie słodka serowa masa z nutą masła orzechowego, ponownie precelki i wierzch ze słodkiej czekolady. Bajeczne połączenie prosto z bloga "Cukrowa wróżka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Na spód:
- ok. 130 g słonych precelków
- 60 g masła
Masa serowa (składniki powinny być w temp. pokojowej)
- 375 g twarogu sernikowego lub śmietankowego
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki (2 kopiaste łyżki) masła orzechowego
- 2 jaja
- 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.
Wierzch:
- garść precelków
- 100 g mlecznej lub deserowej czekolady
Precelki miażdżymy na okruszki. Łączymy z roztopionym masłem i wgniatamy masę w dno formy (o wymiarach 20x20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wszystkie składniki masy serowej ucieramy razem do połączenia. Rozsmarowujemy na spodzie. Pieczemy ok. 45 minut w temp. 170 stopni. Na dnie piekarnika ustawiamy dodatkowo płaskie naczynie z gorącą wodą. Środek sernika powinien być ścięty. Studzimy ciasto w uchylonym piekarniku. Wystudzony sernik dekorujemy precelkami. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i polewamy nią wierzch ciasta.
Zobacz także: prosty sernik z jabłkami i cynamonem
src="https://d.wpimg.pl/36681518--562370827/sajb.jpg"/>
Polecamy wideo: domowy krem czekoladowy
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze