Trwa ładowanie...
d1yvk4o
d1yvk4o
Cukrowa Wróżka

Sernik z masłem orzechowym precelkami i czekoladą. Pyszny słodko-słony wypiek

Przepis

Ciasto dla tych, którzy lubią słodko-słone połączenia albo jeszcze nie wiedzą, czy lubią i chcą się przekonać. Słone precelki na spodzie, następnie słodka serowa masa z nutą masła orzechowego, ponownie precelki i wierzch ze słodkiej czekolady. Bajeczne połączenie prosto z bloga "Cukrowa wróżka".

3.7
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Zdjęcie
www.cukrowawrozka.pl
Składniki

Na spód:

  • ok. 130 g słonych precelków
  • 60 g masła

Masa serowa (składniki powinny być w temp. pokojowej)

  • 375 g twarogu sernikowego lub śmietankowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki (2 kopiaste łyżki) masła orzechowego
  • 2 jaja
  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.

Wierzch:

  • garść precelków
  • 100 g mlecznej lub deserowej czekolady
Przepis

Precelki miażdżymy na okruszki. Łączymy z roztopionym masłem i wgniatamy masę w dno formy (o wymiarach 20x20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wszystkie składniki masy serowej ucieramy razem do połączenia. Rozsmarowujemy na spodzie. Pieczemy ok. 45 minut w temp. 170 stopni. Na dnie piekarnika ustawiamy dodatkowo płaskie naczynie z gorącą wodą. Środek sernika powinien być ścięty. Studzimy ciasto w uchylonym piekarniku. Wystudzony sernik dekorujemy precelkami. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i polewamy nią wierzch ciasta.
Zobacz także: prosty sernik z jabłkami i cynamonem

Polecamy wideo: domowy krem czekoladowy

Sernik z masłem orzechowym precelkami i czekoladą. Pyszny słodko-słony wypiek
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d1yvk4o
d1yvk4o
d1yvk4o
d1yvk4o
Więcej tematów
d1yvk4o