Torcik lodowy z precelkami i masłem orzechowym. Prawdziwa pychotka
Przepyszny deser dla wielbicieli słodko-słonych smaków. - Torcik jest smaczny, ciekawy i idealny na upały. Do jego przygotowania możemy użyć ulubionych lodów. W przygotowaniu nie jest trudny, musimy tylko dość szybko działać, aby lody całkowicie się nie roztopiły" - pisze autorka bloga "Mała cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
Spód:
- 130 g precelków
- 70 g naturalnego masła orzechowego (z orzechów arachidowych)
- 30 g jasnego brązowego cukru
- 40 g masła – roztopionego
Masa lodowa:
- 2 litry lodów (użyłam śmietankowych i waniliowych)
- 200 g naturalnego masła orzechowego (z orzechów arachidowych)
Dodatkowo:
- ubita śmietanka do ozdoby (ubiłam 130 ml śmietanki z 1/2 łyżeczki fixu i 2 łyżeczkami cukru pudru)
- kolorowa posypka cukrowa
Do blendera przełożyć precelki, dodać cukier i zmiksować. Masę precelkową przełożyć do miski, dodać roztopione masło, masło orzechowe i dokładnie wymieszać łyżką. Około 3/4 masy precelkowej przełożyć do tortownicy o średnicy 21-22 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Tortownicę położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i obok tortownicy na blaszkę wyłożyć pozostałą masę precelkową. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180 stopni na funkcji góra-dół przez około 5-7 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Masa lodowa: do dużej miski przełożyć lody i posiekać je nożem. Na wierzch wyłożyć połowę masła orzechowego i wymieszać krótko łyżką. Wyłożyć pozostałe masło i wymieszać (masło orzechowe nie ma się dokładnie połączyć z lodami, mają pozostać takie smugi, marmurkowy wzór). Do tortownicy przełożyć 1/3 masy lodowej i wyrównać (dosyć szybko działamy, aby lody się całkowicie nie roztopiły). Wierzch posypać połową precelkowej masy która nam została. Następnie do tortownicy wyłożyć połowę masy lodowej, która nam została, wyrównać i znów posypać kruszonką precelkową, wyłożyć pozostałe lody, wyrównać.Tortownicę wstawić do zamrażalnika na co najmniej 4-5 godzin. Dobrze schłodzony tort lodówy ostrożnie wyjąć z tortownicy, jeśli tort mocno się zmrozi po wyjęciu deseru z zamrażalnika radzę odczekać 2-4 minut i dopiero ściągać obręcz. Torcik położyć na paterze. Ubitą śmietankę przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką lub szprycy i na wierzchu zrobić ozdobne rozetki. Użyłam tylki Wilton M1. Wierzch posypać kolorową posypką cukrową.
Zobacz też przepis na sernikowe brownie z truskawkami
src="https://d.wpimg.pl/2009413466-1610421028/brownie.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze