Masło orzechowe
Masło orzechowe to kremowy wyrób spożywczy produkowany zwykle z orzeszków ziemnych ze względu na ich niską cenę. Tak naprawdę można je zrobić z każdego rodzaju orzechów. Szczególnie popularne w kuchni amerykańskiej i holenderskiej. Stosowane jest jako smarowidło na kanapki, tosty lub składnik domowych wypieków.
Wynalazł je w XIX wieku amerykański lekarz John Harvey Kellogg. Obecnie w handlu rozróżnia się dwa rodzaje masła orzechowego: chrupkie, z kawałkami orzechów i kremowe. Typowe masło orzechowe należy przechowywać w temperaturze pokojowej.
Masło orzechowe chociaż ma sporo kalorii, może być zdrowym składnikiem diety. Ma prawie 600 kcal w 100 g produktu. Najważniejsze, aby było o wysokiej zawartości orzechów, pozbawiony cukru i utwardzonych tłuszczów. Szczególnie polecane jest osobom na diecie wegańskiej oraz wegetariańskiej, a także dla sportowców.
Niestety masło orzechowe jest wysokokaloryczne. Jedna łyżka kremu z orzechów arachidowych może zawierać nawet 140 kcal.
Niektóre sklepowe masła orzechowe mają bardzo słaby skład. Zawartość orzechów w takich wynosi ok. 50-60 proc. Reszta to cukier, olej palmowy, a nawet syrop glukozowy, i to z proszku. Nie może zabraknąć też soli. Należy zwracać uwagę na skład kupowanych produktów. Dobrym pomysłem jest zrobienie domowego masła orzechowego i to niekoniecznie z orzechów arachidowych - znacznie lepszym wyborem będą np. nerkowce czy migdały.
Orzechy, używane do produkcji kremu, zawierają najwięcej antyoksydantów sprzyjających sercu. Ich regularne spożywanie zapobiega chorobom serca i udarom. Ponadto są odpowiedzialne za regulowanie poziomu cukru we krwi, dzięki czemu mogą zapobiegać cukrzycy.
Masło orzechowe jest bogate w białko. Analizując skład aminokwasów egzogennych zawartych w orzechach, można powiedzieć, że są źródłem pełnowartościowego białka. Dostarcza dużo energii.
Charakteryzuje się wysoką zawartością "zdrowych tłuszczy". Usprawniają one pracę mózgu oraz obniżają ciśnienie, a także spowalniają procesy starzenia się skóry. Zawarta w nim witamina E, nazywana witaminą młodości i płodności, zabezpiecza komórki przed działaniem wolnych rodników.
Masło orzechowe świetnie nadaje się nie tylko na kanapki, ale także jako dodatek do owoców. Pasuje do jabłek, bananów czy truskawek. Można je także dodawać do owsianek lub jaglanek.