Ciasto w kubku. Szybki wypiek z trzech składników
Ciasta w kubku idealnie sprawdzą się w chwili, kiedy masz za mało czasu, żeby upiec coś innego – a zwykle można je przyrządzić z produktów, które zalegają w szafkach. - Takie przepisy przywracają mi wiarę w magię pieczenia: wystarczy wrzucić składniki do kubka, wymieszać wszystko, wstawić kubek do mikrofalówki i czekać na jej sygnał – przekonuje Sarah Rainey, autorka książki "Trzyskładnikowe wypieki”.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
Okazja: |
- 140 g (około 3 łyżek) masła arachidowego z kawałkami orzechów
- 30 g drobnego cukru
- 2 jajka
Będziesz potrzebować odpowiedniego kubka – musi być duży i ceramiczny, żeby wytrzymał wysoką temperaturę (inaczej pęknie) i nie nagrzał się zbyt mocno. Poszukaj na spodzie znaku, że można go używać w mikrofalówce.
Odmierz odpowiednią ilość masła arachidowego i cukru do kubka. Wbij jajka i wymieszaj wszystko widelcem. Połączone składniki powinny zajmować mniej więcej 3 kubka. Wstaw go do mikrofalówki ustawionej na najwyższą moc przez 1–2 minuty. W mojej mikrofalówce o mocy 700 W (klasa energetyczna D) zajmuje to 1 minutę i 5 sekund – ale nie martw się, jeśli u ciebie będzie inaczej. Po prostu zaglądaj przez szybkę i wyłącz mikrofalówkę, kiedy ciasto wyrośnie około 2,5 cm nad krawędź kubka. W tym momencie lekko opadnie, a jeśli schowa się w kubku, podgrzewaj je przez kolejnych 5–10 sekund – będzie gotowe, kiedy zostanie ponad kubkiem. Wyjmij kubek, chwytając rączkę przez rękawicę kuchenną albo ściereczkę do naczyń. Zanim zaczniesz się zajadać swoim ciastem, pozwól mu minutę ostygnąć. Zamiast masła arachidowego możesz użyć masła z nerkowców lub migdałów albo zastąpić je kremem czekoladowo-orzechowym. Jeśli masz ochotę na odrobinę luksusu, dodaj łyżkę wybranego kremu na wierzch – po chwili zacznie wtapiać się w ciasto, tworząc płynną polewę.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze