Pączki z nadzieniem z masła orzechowego i czarnej porzeczki
Pączki smakują doskonale dosłownie w każdej postaci. Najlepsze są oczywiście te samodzielnie przygotowane we własnej kuchni. Wbrew pozorom, receptura usmażenia idealnych pączków nie jest zbyt skomplikowana. Przekonajcie się sami.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Okazja: |
Nadzienie:
- 200 g masła orzechowego + 200 g konfitury z czarnej porzeczki
- cukier puder do oprószenia
- W garnuszku podgrzewam mleko (nie może być gorące!). Dodaję drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru. Mieszam, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (miałam cały garnek rozczynu).
- Do miski miksera wlewam żółtka, wsypuję pozostały cukier – całość ucieram na puszystą masę. Do dużej misy przesiewam resztę mąki.
- Dodaję porządnie wyrośnięty rozczyn, masę z żółtek i cukru, szczyptę soli – zagniatam ciasto. Dolewam spirytus i lekko roztopione, wystudzone masło. Porządnie mieszam ciasto do połączenia się wszystkich składników – powinno być dość rzadkie.
- Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia (40–60 minut). Po tym czasie przekładam ciasto na stolnicę. Jeśli się lepi, podsypuję je delikatnie mąką.
- Całe ciasto rozciągam dłońmi na grubość ok. 1 cm. Ciasto powinno być gładkie, nie powinno się lepić. Korzystając ze szklanki, wycinam kółka. Kółko kładę na dłoni i formuję kuleczkę.
- Kulki odkładam na ściereczkę podsypaną mąką (lub deskę czy stolnicę). Wszystkie kulki przykrywam ścierką i ponownie zostawiam do wyrośnięcia (40–60 minut).
- Po tym czasie w garnku rozgrzewam olej lub smalec. Pączki smażę z obu stron na złoty kolor (na średnim ogniu). Usmażone pączki odsączam na papierowym ręczniku.
- Do rękawa cukierniczego z ostrą końcówką nakładam masło orzechowe i konfiturę z czarnej porzeczki. Daję dwie łyżki masła i dwie konfitury, i tak do końca. Tak przygotowaną masą nadziewam przestudzone pączki. Nadzienie nakładam tak, aby troszeczkę wypływało z pączka (apetycznie to wygląda).
- Gotowe nadziane pączki można obtoczyć w cukrze lub oprószyć cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z książki Joanny Matyjek "Sama słodycz. Ciasta, torty i desery"
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze