Sandacz z patelni. Pyszna ryba z kaszą gryczaną i buraczkami
Sandacz to jedna z niedocenianych w Polsce ryb. Ma delikatne, jędrne, białe mięso i mało ości. Podobnie jak dorsz nie należy do tłustych ryb. Sandacza można upiec, usmażyć lub ugotować w aromatycznym bulionie. Najszybszym sposobem będzie jednak usmażenie ryby. Najlepiej bez panierki, dzięki czemu nie dołożymy dodatkowych kalorii. W towarzystwie kaszy i sałatki z gotowanych buraczków będzie pyszna propozycją z cyklu "Ryba na piątek". Sprawdzony przepis z bloga "Dietolog".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 300 g filetu z sandacza (wraz ze skórą)
- 80 g kaszy gryczanej palonej (waga przed ugotowaniem)
- 100 g pieczarek
- 1 mała biała cebula
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki
- 200 g buraków
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki oleju rzepakowego
Gotujemy kaszę według instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie. Oczyszczone pieczarki kroimy w plasterki, cebulę drobno siekamy. Rozgrzewamy łyżkę oliwy na patelni, podsmażamy cebulę, a następnie dodajemy grzyby i doprawiamy do smaku. Po kilku minutach dodajemy gotową kaszę i posiekaną natkę pietruszki.
Buraki gotujemy ze skórką przez ok. 30-40 minut (długość gotowania zależy od wielkości warzyw). Po ugotowaniu obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach.
Rybę myjemy, dokładnie szorują skórę, a następnie kroimy na pół. Doprawiamy, smażymy na mocno rozgrzanym oleju (2 łyżki), zaczynając od strony ze skórą przez 2-3 minuty i z drugiej strony przez około minutę. Wykładamy na talerz przygotowane wcześniej kaszę i sałatkę oraz sandacza.
Zobacz także: jogurtowe ciasto ze śliwką - proste i fit
src="https://d.wpimg.pl/1208012352--189042144/cia.jpg"/>
Polecamy wideo: jak sprawnie wyfiletować rybę
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze