Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw

Sandacz z patelni. Pyszna ryba z kaszą gryczaną i buraczkami - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie www.dietolog.pl
Podziel się

Sandacz to jedna z niedocenianych w Polsce ryb. Ma delikatne, jędrne, białe mięso i mało ości. Podobnie jak dorsz nie należy do tłustych ryb. Sandacza można upiec, usmażyć lub ugotować w aromatycznym bulionie. Najszybszym sposobem będzie jednak usmażenie ryby. Najlepiej bez panierki, dzięki czemu nie dołożymy dodatkowych kalorii. W towarzystwie kaszy i sałatki z gotowanych buraczków będzie pyszna propozycją z cyklu "Ryba na piątek". Sprawdzony przepis z bloga "Dietolog".

Składniki
  • 300 g filetu z sandacza (wraz ze skórą)
  • 80 g kaszy gryczanej palonej (waga przed ugotowaniem)
  • 100 g pieczarek
  • 1 mała biała cebula
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
  • 200 g buraków
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
Przepis

Gotujemy kaszę według instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie. Oczyszczone pieczarki kroimy w plasterki, cebulę drobno siekamy. Rozgrzewamy łyżkę oliwy na patelni, podsmażamy cebulę, a następnie dodajemy grzyby i doprawiamy do smaku. Po kilku minutach dodajemy gotową kaszę i posiekaną natkę pietruszki.

Buraki gotujemy ze skórką przez ok. 30-40 minut (długość gotowania zależy od wielkości warzyw). Po ugotowaniu obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach.

Qaqwqwrqw

Rybę myjemy, dokładnie szorują skórę, a następnie kroimy na pół. Doprawiamy, smażymy na mocno rozgrzanym oleju (2 łyżki), zaczynając od strony ze skórą przez 2-3 minuty i z drugiej strony przez około minutę. Wykładamy na talerz przygotowane wcześniej kaszę i sałatkę oraz sandacza.
Zobacz także: jogurtowe ciasto ze śliwką - proste i fit

Polecamy wideo: jak sprawnie wyfiletować rybę

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw