Sałatka z kurczakiem i pieczarkami. Pokochasz ją od pierwszego kęsa
Sałatka z pieczoną dynią, papryką i kurczakiem oraz marynowanymi pieczarkami to kwintesencja jesiennych smaków. Jest bardzo smaczna, szybka do zrobienia i sycąca. Przepis z bloga "Di bloguje".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
Ponadto:
- 2 łyżki oleju (do pieczenia warzyw)
- papryka słodka (u mnie wędzona)
- 3-5 łyżek oliwy/dobrej jakości oleju
- sól, pieprz
- Przygotować dwie miski. Do każdej z nich wlać po 1 łyżce oleju i wsypać odrobinę przypraw, wymieszać.
- Piersi z kurczaka pokroić w kostkę i przełożyć do pierwszej miski.
- Powinny być dokładnie pokryte olejem.
- Obraną dynię oraz paprykę pokroić w średnią kostkę i następnie połączyć z olejem w drugim naczyniu.
- Warzywa z kurczakiem umieścić luźno na blasze od piekarnika wysłanej papierem do pieczenia - warzywa po jednej stronie, a mięso po drugiej.
- Całość piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
- W większej misce ułożyć mix sałat, a na niej dynię, paprykę, kurczaka oraz pieczarki marynowane.
- Wszystko razem polać oliwą/olejem, posypać solą z pieprzem i ostrożnie przemieszać.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze