Roladki naleśnikowe à la gołąbki w sosie pomidorowym
Czasem zostaje mi na drugi dzień góra naleśników i nie bardzo mam potem pomysł jak je wykorzystać. Wtedy najlepszym rozwiązaniem okazuje się zapieczenie ich z mięsem i sosem pomidorowym. Takie danie to świetny pomysł na szybką i bardzo smaczną kolację.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Farsz:
- podsmażone mięso mielone - ok. 300 g
- jajko - 1 szt.
- sól , pieprz - do smaku
- cebula - 1 szt.
- czosnek - 1 ząbek
- ryż - 1 woreczek
Sos:
- pomidory koktajlowe - 200 g
- oregano suszone - 1 łyżeczka
- sól, pieprz - do smaku
- śmietana 18 proc. słodka - 50 ml
Naleśniki :
Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy. Smażymy duże, grubsze naleśniki. Odstawiamy w ciepłe miejsce.
Farsz :
Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Mięso (przesmażone wcześniej) doprawiamy do smaku solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem i podsmażoną na złoto cebulką. Dodajemy ugotowany ryż i rozbełtane jajko. Dokładnie razem mieszamy.
Sos:
Pomidory wraz z zalewą dusimy na patelni (do momentu aż się rozpadną). Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano.
Dodajemy śmietanę i gotujemy ok. 5 minut, ciągle mieszając.
Całość:
Naleśniki smarujemy mięsnym farszem. Zakładamy boki do środka i zwijamy w roladki. Układamy obok siebie w foremce (polecam silikonową keksówkę!). Polewamy dość gęsto przygotowanym sosem.
Wkładamy do nagrzanego na 180 C piekarnika na ok. 30 minut.
Jemy gorące!
Przepis dodał użytkownik Ostra
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze