Prosta sałatka ziemniaczana z jajkami, szynką i ogórkami
Sałatki goszczą na polskich stołach nie tylko od święta. Lubimy połączenie warzyw korzeniowych, z sosami na bazie majonezu lub musztardy. To często sposób na pyszne i ekonomiczne wykorzystanie resztek wędlin, jajek lub warzyw. Co najlepsze, sałatki można podać na śniadanie, przekąskę lub kolację - smakują niezależnie od pory dnia.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- ok. 500 g ziemniaków
- 5 jajek
- 1 puszka groszku
- 6-7 średnich konserwowych ogórków (mogą też byc kiszone)
- ok. 200 g szynki
- mały pęczek szczypiorku
- ok. 1 szklanka majonezu
- 3-4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
- 2 łyżki musztardy
- sól i pieprz do smaku
Ziemniaki ugotować i dobrze wystudzić. Obrać i pokroić w grubszą kostkę. Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek. Również pokroić w grubszą kostkę. Groszek przepłukać na sicie, dobrze odsączyć. Ogórki kiszone pokroić w kostkę średniej wielkości. Szynkę pokroić w większą kostkę. Szczypior posiekać. Wszystko razem wymieszać. Majonez wymieszać z musztarda i śmietaną. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Połączyć z sałatką.
Zobacz także: pyszna zupa pieczarkowa na maśle
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze