Pierogi wiejskie z kaszą gryczaną i twarogiem. Smak nadzienia zaskakuje
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem to pyszna propozycja na obiad i sposób na wykorzystanie nadmiaru ugotowanej kaszy. Sekretem dania jest oczywiście dobrze przygotowane ciasto, a całość wieńczy okrasa z cebulki lub kleks kwaśnej śmietany. Sprawdzony przepis z bloga "Pieguskowa Kuchnia".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Ciasto na pierogi:
- 0,5 kg mąki
- 0,5 kg maślanki naturalnej
- sól Farsz:
- 2 torebki kaszy gryczanej palonej (ok. 1 szklanki)
- 0,5 kg twarogu w kostce
- 2 cebule
- sól, pieprz
Z mąki, maślanki i soli wyrobić sprężyste ciasto, rozwałkować i wykrawać kółka (robię to szklanką). Jeżeli ciasto jest za bardzo lepiące dodać więcej mąki, a jeżeli za twarde dolać maślanki. Ugotowaną i ostudzoną kaszę wymieszać widelcem z twarogiem i podsmażoną cebulką. Dość dobrze doprawić solą i pieprzem. Opcjonalnie można dodać 1 jajko, ale można też kupić twaróg półtłusty, który doskonale zlepia cały farsz. Przygotowanym farszem nadziewać ciasto, zlepiając brzegi i ugotować w sporej ilości osolonej wody. Podawać okraszone np. cebulką podsmażoną na oleju albo kwaśną śmietaną.
Zobacz także: piernik staropolski
src="https://d.wpimg.pl/1788129806--2069897859/piernik.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze