Trwa ładowanie...
d43tsk8
28-11-2017 13:36

Pierogi wiejskie z kaszą gryczaną i twarogiem. Smak nadzienia zaskakuje

Przepis

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem to pyszna propozycja na obiad i sposób na wykorzystanie nadmiaru ugotowanej kaszy. Sekretem dania jest oczywiście dobrze przygotowane ciasto, a całość wieńczy okrasa z cebulki lub kleks kwaśnej śmietany. Sprawdzony przepis z bloga "Pieguskowa Kuchnia".

d43tsk8
4.0
(13 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

www.pieguskowakuchnia.pl
Źródło: www.pieguskowakuchnia.pl
Składniki

Ciasto na pierogi:

  • 0,5 kg mąki
  • 0,5 kg maślanki naturalnej
  • sól Farsz:
  • 2 torebki kaszy gryczanej palonej (ok. 1 szklanki)
  • 0,5 kg twarogu w kostce
  • 2 cebule
  • sól, pieprz
Przepis

Z mąki, maślanki i soli wyrobić sprężyste ciasto, rozwałkować i wykrawać kółka (robię to szklanką). Jeżeli ciasto jest za bardzo lepiące dodać więcej mąki, a jeżeli za twarde dolać maślanki. Ugotowaną i ostudzoną kaszę wymieszać widelcem z twarogiem i podsmażoną cebulką. Dość dobrze doprawić solą i pieprzem. Opcjonalnie można dodać 1 jajko, ale można też kupić twaróg półtłusty, który doskonale zlepia cały farsz. Przygotowanym farszem nadziewać ciasto, zlepiając brzegi i ugotować w sporej ilości osolonej wody. Podawać okraszone np. cebulką podsmażoną na oleju albo kwaśną śmietaną.
Zobacz także: piernik staropolski

Pierogi wiejskie z kaszą gryczaną i twarogiem. Smak nadzienia zaskakuje
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

23
5

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d43tsk8
d43tsk8
d43tsk8
d43tsk8
Więcej tematów
d43tsk8