Pierogi ruskie z ciasta pieprzowego
Na świątecznym stole nie powinno zabraknąć pierogów. Tradycyjnie podaje pierogi z kapustą i grzybami, jednak ruskie w cieście pieprzowym również doskonale się sprawdzą. Są przepyszne! Przepis z bloga "Moniki smakołyki".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
Ciasto:
- 600 g mąki poznańskiej,
- 300 ml gorącej przegotowanej wody,
- 40 g masła,
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego,
- 1 łyżeczka soli,
Farsz:
- 2 kg ziemniaków,
- 300 g twarogu wiejskiego tłustego,
- 100 g masła,
- 2 białe cebule,
- sól do smaku,
- pieprz czarny mielony do smaku,
Ponadto:
- masło.
- Farsz: ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, ugnieść, pozostawić do przestygnięcia. Cebulę pokrojona w drobną kostkę podsmażyć na maśle do uzyskania złotego koloru, doprawić solą.
- Ziemniaki wymieszać z cebulką i twarogiem, doprawić sola i pieprzem do smaku.
- Ciasto: do duże miski przesiać 500 g mąki, dodać sól i pieprz. W gorącej wodzie rozpuścić masło. Wodę przelać do mąki i wymieszać za pomocą dużej łyżki do połączenia składników.
- Stopniowo dosypywać mąkę, wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę i zawinąć w folię spożywczą, odstawić na ok. 30 min.
- Ciasto porcjami cienko rozwałkować, wyciąć kółka za pomocą szklanki, nałożyć farsz i skleić dowolnym sposobem sposób, ułożyć na stolnicy delikatnie podsypanej mąką.
- Pierogi partiami ugotować w lekko osolonej wodzie, ok. 2 min od momentu ich wypłynięcia. Podajemy z roztopionym masłem.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze