Trwa ładowanie...
d1ug5e9
20-12-2021 11:28

Pierogi ruskie z ciasta pieprzowego

Przepis

Na świątecznym stole nie powinno zabraknąć pierogów. Tradycyjnie podaje pierogi z kapustą i grzybami, jednak ruskie w cieście pieprzowym również doskonale się sprawdzą. Są przepyszne! Przepis z bloga "Moniki smakołyki".

d1ug5e9
3.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Moniki smakołyki
Źródło: Moniki smakołyki
Składniki

Ciasto:

  • 600 g mąki poznańskiej,
  • 300 ml gorącej przegotowanej wody,
  • 40 g masła,
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego,
  • 1 łyżeczka soli,

Farsz:

  • 2 kg ziemniaków,
  • 300 g twarogu wiejskiego tłustego,
  • 100 g masła,
  • 2 białe cebule,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny mielony do smaku,

Ponadto:

  • masło.
Przepis
  • Farsz: ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, ugnieść, pozostawić do przestygnięcia. Cebulę pokrojona w drobną kostkę podsmażyć na maśle do uzyskania złotego koloru, doprawić solą.
  • Ziemniaki wymieszać z cebulką i twarogiem, doprawić sola i pieprzem do smaku.
  • Ciasto: do duże miski przesiać 500 g mąki, dodać sól i pieprz. W gorącej wodzie rozpuścić masło. Wodę przelać do mąki i wymieszać za pomocą dużej łyżki do połączenia składników.
  • Stopniowo dosypywać mąkę, wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę i zawinąć w folię spożywczą, odstawić na ok. 30 min.
  • Ciasto porcjami cienko rozwałkować, wyciąć kółka za pomocą szklanki, nałożyć farsz i skleić dowolnym sposobem sposób, ułożyć na stolnicy delikatnie podsypanej mąką.
  • Pierogi partiami ugotować w lekko osolonej wodzie, ok. 2 min od momentu ich wypłynięcia. Podajemy z roztopionym masłem.
Pierogi ruskie z ciasta pieprzowego
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1ug5e9
d1ug5e9
d1ug5e9
d1ug5e9
Więcej tematów
d1ug5e9