Trwa ładowanie...
darfvea
06-11-2019 14:16

Pieczona kapusta. Alternatywa dla klasycznego bigosu

Przepis

Autorka bloga "Gotuj ze mną" nazwała to danie kapustą dla leniwych. - Jest pyszna, a stopień trudności ogranicza się do poszatkowania kapusty. Radzę przygotować większą ilość. Z dwóch powodów. Po pierwsze szybko znika, po drugie na drugi dzień jest jeszcze lepsza - mówi blogerka.

darfvea
5.0
(7 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Gotuj ze mną
Źródło: Gotuj ze mną
Składniki
  • główka białej kapusty, średniej wielkości
  • po 1 papryce żółtej, zielonej i czerwonej, pokrojonych w kostkę
  • 1/2 główki czosnku pokrojonego w cienkie plasterki
  • cebula pokrojona w piórka
  • 500 g mięsa wieprzowego pokrojonego w kostkę
  • łyżeczka rozmarynu, kminku, papryki słodkiej w proszku
  • sól, pieprz według uznania
  • pomidory krojone z puszki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 ziela angielskie, liść laurowy, kilka ziaren pieprzu
  • 1 łyżka smalcu lub tłuszcz według uznania
  • 1 łyżka oregano lub innych ziół
Przepis

Kapustę poszatkować, dodać 1 łyżkę soli, wymieszać, odstawić. Piekarnik rozgrzać do temp. 160 stopni (funkcja góra-dół).

Na patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć mięso, posypać pieprzem, solą i chwilę podsmażać. Następnie dodać cebulę i czosnek, razem jeszcze dusić przez kilka minut. Do kapusty dodać ziele, liść, ziarna pieprzu, paprykę, rozmaryn, kminek, wszystko wymieszać. Do miseczki wlać pomidory z puszki, dodać koncentrat i wlać 1/2 puszki po pomidorach wody, wymieszać.

Na dnie naczynia do zapiekania ułożyć warstwę kapusty, następnie mięso i posypać 1/2 porcji pokrojonych papryk. Przykryć kapustą, posypać pozostałą porcją papryki. Wierzch polać przygotowanym sosem pomidorowym i posypać oregano, majerankiem lub innymi ulubionymi ziołami. Wstawić na 2 godziny do piekarnika pod przykryciem. Po tym czasie wyjąć, całość przemieszać, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Podawać z pieczywem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Pieczona kapusta. Alternatywa dla klasycznego bigosu
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

21
8

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
darfvea
darfvea
darfvea
darfvea
Więcej tematów
darfvea

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj