Pieczona kapusta. Alternatywa dla klasycznego bigosu
Autorka bloga "Gotuj ze mną" nazwała to danie kapustą dla leniwych. - Jest pyszna, a stopień trudności ogranicza się do poszatkowania kapusty. Radzę przygotować większą ilość. Z dwóch powodów. Po pierwsze szybko znika, po drugie na drugi dzień jest jeszcze lepsza - mówi blogerka.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- główka białej kapusty, średniej wielkości
- po 1 papryce żółtej, zielonej i czerwonej, pokrojonych w kostkę
- 1/2 główki czosnku pokrojonego w cienkie plasterki
- cebula pokrojona w piórka
- 500 g mięsa wieprzowego pokrojonego w kostkę
- łyżeczka rozmarynu, kminku, papryki słodkiej w proszku
- sól, pieprz według uznania
- pomidory krojone z puszki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 ziela angielskie, liść laurowy, kilka ziaren pieprzu
- 1 łyżka smalcu lub tłuszcz według uznania
- 1 łyżka oregano lub innych ziół
Kapustę poszatkować, dodać 1 łyżkę soli, wymieszać, odstawić. Piekarnik rozgrzać do temp. 160 stopni (funkcja góra-dół).
Na patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć mięso, posypać pieprzem, solą i chwilę podsmażać. Następnie dodać cebulę i czosnek, razem jeszcze dusić przez kilka minut. Do kapusty dodać ziele, liść, ziarna pieprzu, paprykę, rozmaryn, kminek, wszystko wymieszać. Do miseczki wlać pomidory z puszki, dodać koncentrat i wlać 1/2 puszki po pomidorach wody, wymieszać.
Na dnie naczynia do zapiekania ułożyć warstwę kapusty, następnie mięso i posypać 1/2 porcji pokrojonych papryk. Przykryć kapustą, posypać pozostałą porcją papryki. Wierzch polać przygotowanym sosem pomidorowym i posypać oregano, majerankiem lub innymi ulubionymi ziołami. Wstawić na 2 godziny do piekarnika pod przykryciem. Po tym czasie wyjąć, całość przemieszać, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Podawać z pieczywem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze