Pide z fetą i szpinakiem, porem i serem pecorino
Pide to wypiek podobny do chleba, powszechnie spożywany w życiu codziennym. Wypróbujcie koniecznie przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Rodzaj diety: |
Ciasto:
- 360 ml letniej wody
- 12 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
- 1 łyżka stołowa oliwy z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 625 g mocnej białej mąki chlebowej plus dodatkowo do posypania
Nadzienie 1:
- 150 g koziej fety
- 1 duży ząbek czosnku
- 150 g szpinaku
- 1 łyżka oliwy
- pieprz
Nadzienie 2:
- 1 duży por – biała część
- 100 g pecorino
- 50 g ricotty
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- Rozgrzej piekarnik do 242-240 st. C z kamieniem do pizzy lub blachą do pieczenia.
- Zrób ciasto. Wymieszaj w pojemniku 150 ml wody z drożdżami, oliwą i cukrem. Połącz i odstaw w ciepłe miejsce, aby drożdże się aktywowały i wytworzyły pianę (5-10 minut).
- Do dużej miski wsyp mąkę i dużą szczyptę soli, a na środku zrób wgłębienie.
- Gdy mieszanka drożdżowa się spieni, wlej ją do wgłębienia i za pomocą dłoni albo drewnianej łyżki wmieszaj ją do mąki, powoli dodając resztę wody. Zagnieć ciasto, nie powinno przyklejać się do rąk. Być może trzeba będzie dodać trochę więcej wody albo mąki.
- Ciasto wyłóż na posypany mąką blat i wyrabiaj około 5 minut, aż będzie gładkie. Włóż ciasto do lekko naoliwionej miski, przykryj wilgotną ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
- Umyj i odsącz szpinak. Na łyżce oliwy zblanszuj go na patelni, dodaj posiekany czosnek i dopraw pieprzem. Kiedy przestygnie, dodaj fetę roztarta widelcem i połącz w jedną masę.
- Pora dokładnie umyj. Pokrój na plasterki i zblanszuj na oliwie. Kiedy przestygnie, dodaj starte pecorino i ricottę. Dopraw solą i pieprzem.
- Zrób pide. Uformuj ciasto w 40-50 cm wałek, a następnie podziel go na 6 równych kawałków. Zwiń w kulki i przykryj wilgotną szmatką. Rozwałkuj kulkę ciasta na posypanej mąką powierzchni na duży owalny kształt o wymiarach około 25 cm x 15 cm i grubości 3 mm. Pozostawiając brzeg około 3 cm, rozprowadź wierzchem łyżki 1/3 nadzienia na środku, a następnie zagnij brzegi około jednej czwartej długości pide, aby częściowo zamknąć je w kształt kajaka, pozostawiając nadzienie na środku odsłonięte.
- Ściśnij oba końce razem, aby pide się nie odkształcało podczas pieczenia.
- Powtórz proces z każdym kawałkiem ciasta.
- Wsuń po 2 pide na raz, na gorący kamień do pizzy lub blachę do pieczenia (użyj łopatki do pizzy). Piecz przez 10-12 minut, aż skórka ciasta będzie złocisto-brązowa i chrupiąca.
- Upieczone pide przełóż na deskę do serwowania i posmaruj roztopionym masłem. Możesz posypać chili i natką pietruszki.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze